This website requires JavaScript.

Most

Den saft, som presses af vindruer, ofte også med rester af skind, stilke mv, der indgår i gæringen, hvor most bliver til vin. Ca. 90% af indholdet i most er sukker, der gærer til alkohol -ca. 16,5 g sukker for hver procent ekstra alkohol. De resterende 10% er syrer, ioner mv, som har betydning for vinens aroma , smag og længde -i ét ord kvalitet. Vinens potentielle alkohol procent afgøres af indholdet af sukker i mosten, som bestemmes ved måling med refraktometer eller hydrometer. Måleenheden er i Europa og Australien mest Baumé, mens Tyskland mest bruge Oschslé. Brix bruges i USA og ofte også i Australien. Baumé Brix Oechsle % alk. 10 18,0 75 10 11 19,8 84 11 12 21,7 93 12 13 23,5 101 13 14 25,3 110 14 15 27,1 119 15 Indtil for få år siden var mostens sukkerindhold altafgørende for, hvornår man startede vinhøsten, men i dag er erkender mange, at druens fysiologiske modenhed er lige så vigtig, hvis ikke vigtigere. Dvs. at druen ikke kun skal have nok sukker, men også virke moden. F.eks. kan druer i Champagne eller Tyskland være fuldmodne -fysiologisk- selvom mosten kun har potentiel alkoholprocent på 9 eller 10, mens en vin med 13% alkohol i Australien eller Chile kan have “grønt” præg, fordi druerne simpelthen ikke er modne -fysiologisk- trods mostens høje sukkerindhold.

Relaterede produkter

Frankrig

2018 Crozes-Hermitage Au Fil du Temps, Domaine Emmanuel Darnaud

Robert Parker 93 / 100
Jeb Dunnuck 94 / 100

Frankrig

Bordeaux smagekasse med 3 fl. fra hhv. Margaux, St. Emilion og Lalande de Pomerol

1.025,00 kr. Normalpris

Spanien

Alvaro Domecq 1730, PX, Pedro Ximenez Sherry

Frankrig

2018 Crozes-Hermitage Trois Chênes, Domaine Emmanuel Darnaud

Robert Parker 92 / 100
Jeb Dunnuck 93 / 100

Frankrig

2015 William Fevre Chablis Magnum

Ikke på lager

Frankrig

2014 William Fevre Petit Chablis Magnum

Ikke på lager

Frankrig

2016 Petit Chablis, William Fevre

Frankrig

2020 Loubié Rosé, Séguret Villages, Domaine de Mourchon

Ikke på lager

Spanien

Àlvaro Domecq "Viña 98", Pedro Ximenez Sherry

WineEnthusiast 91 / 100

Spanien

Alvaro Domecq 1730, PX, Pedro Ximenez Sherry, 0,375 l.

CellarTracker 92 / 100
Ekstrabladet

Spanien

Àlvaro Domecq "la Jaca", Manzanilla de Sanlucar de Barrameda

Jyllands Posten
Oldenburgs Vinguide 17 / 20