This website requires JavaScript.

Champagne

Den mest berømte mousseux i Verden kommer fra en historisk provins i Nordfrankrig en god times kørsel nordøst for Paris. Også et område i Cognac , som giver en fornem Cognac (Grande Champagne “1. Cru ” og Petite Champagne. Der var alelrede by her, før romerne kom nogle år før vor tidsregning. Og byen blev hurtigt et kristent centrum med egen biskop og en domkirke (tegning fra Middelalderen), hvor de franske konger blev kronet -omtrent som Westminster Abbey i London. Champagne var det første område, der fremstillede vin mousseux i mængder, og Champagne er i dag festvinen par excellence -og nærmest synonym for enhver vin med brus i. I bl.a. USA sælges enhver brusvin som Champagne -hvad vinhusene i Champagne er rasende over! 32.000-34.000 hkt vinbjerge leverer 200-250 millioner fl/år af den ægte vare, hvoraf de 8-10 største huse leverer over 80 % af totalen, selvom de faktisk kun ejer 12% af vinbjergene. Champagne har en særlig undergrund, ekstremt mager hvid kalk, og klimaet er endog særdeles køligt -druer kan kun lige modne så langt mod nord. I reglen er druerne modne, når den potentielle alkohol procent er på blot 9-10 %, mens de samme druesorter længere mod syd først opnår modenhed ved 12-13%. Champagne laves af mest af blå druer (75% er Pinot Noir og Meunier ), som modner senere end den grønne Chardonnay (25%). Derfor er Champagne i smag præget af frisk syre og ringe alkohol. Desuden tolereres små mængder áf 4 andre druer (til sammen blot 0,02% af arealet); Pinot Blanc , Fromonteau Gris , Petit Meslier og Arbane .
Vinen laves på særlig metode kaldes Méthode Champenoise eller Methode Traditionelle : I forbindelse med anden gæring på flaske tilsættes en sukkeropløsning, der øger alkohol-procenten med ca. 1,5 % til ca. 12%. Derved skiller Champagne sig ud fra anden mousseux, der i reglen må laves af druer høstet længe før fuld modenhed. Den samme metode benyttes også til bl.a. crémant og cava . Det kølige klima betyder, at årgangen – vintage – er af stor betydning -og ikke mindst leverandørens navn. Meget Champagne er desværre af middelmådig kvalitet, og disse sødes ofte til grænsen af det tilladte for at skjule umoden syre fra umodne druer. Derfor er den bedste vin ofte tør – Brut – (6 til 15 g sødme/liter tillades dog), Sec er sødere (op til ca. 25 g/l), Demi-Sec endnu sødere. Rosé er en anden type Champagne, som i reglen laves ved tilsætning af små mængder rødvin til vinen før anden gæring på flaske. Den tørreste betegnelse er Extra Brut eller Brut Nature (sjældnere Brut Zéro), der har 2-5 g/liter restsødme.
Champagne laves af druer fra 319 vinbyer (eller “Cru”), som er fordelt på 4 regioner: Vallée de la Marne (langs Marne floden), Côte de Blancs (Chardonnay domineret område syd for Epernay), Montagne de Reims (mellem Reims og Epernay) og Côte de Barr (længst mod syd). Den bedste vine kommer i reglen fra 17 Grand Cru landsbyer, hvoraf Bouzy, Ay , Avize, Cramant (foto) og le Mesnil nok er de mest ansete. Disse har betegelsen Grand Cru 100%. De næstbedste kaldes 1.Cru (44 Crus med pct-betegnelsen 90-99%), bl.a. Dizy , Hautvillers , Cumières og Tauxières. Men det meste vin kommer fra de øvrige ca. 250 vinbyer under de klassificerede Crus. Vinen sælges under 3 AOP -betegnelser ( Appellation d’Origine Protegée ): Champagne (for den mousserende udgave), Côteaux Champenois (stille vin uden brus) og Rosé de Riceys (rosé fra dette område i Côte de Barr. Legalt behøver der dog ikke stå “appellation d’origine protegée” på en Champagne-etiket. . Der skal dog på en Champagne-etiket stå, hvilken type leverandør, vinen kommer fra -men oftest står det med meget små bostaver. Mest almindelig er: NM – Négociant -Manipulant, vinkøbmand, der kan eje marker selv, men (oftest) køber vin eller druer til sin Champagne, som han så giver mousse i sin kælder , CM -Cooperative Manipulant, kooperativ , hvor medlemmerne i fællesskab gør vinen mousserende, RM – Récoltant Manipulant, med Champagne fra egne marker. Nyttige webs for Champagne: CIVC – Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (forening af producenter) www.champagne.fr Vindyrkernes web: www.champagnesdevignerons.com De store Champagnehuse: www.maisons-champagne.com Champagnes turistkontor: www.reims-tourisme.com Et par blogs: http://champagne.typepad.com/podcast/ http://www.vigneron-champagne.com/index.php

Relaterede produkter

Frankrig

Champagne Charpentier, Art-if-Ice, Demi-Sec, Charly sur Marne

Oldenburgs Vinguide 16 / 20
Vinbladet 91 / 100

Frankrig

2019 Beaune Teurons, 1. Cru, Domaine Bouchard Père et Fils

Frankrig

Champagne Jacquesson, Cuvée 741 Extra Brut, Grand Vin, Jéroboam 3L.

Ikke på lager

Frankrig

Champagne Charpentier, Brut Tradition, Charly sur Marne

Din VInguide 88 / 100
Oldenburgs Vinguide 17 / 20

Frankrig

2013 Champagne Bonnaire, Vintage Blanc de Blancs Brut, Grand Cru Cramant

Din VInguide 92 / 100
Madhjernen

Frankrig

Champagne Bonnaire, Ver Sacrum, Brut Blanc de Blancs, Cramant

Guide Hachette
Burghound 91 / 100

Frankrig

Champagne Bonnaire, Brut Blanc de Blancs, Grand Cru Cramant, 1,5 l.

Robert Parker 90 / 100

Ikke på lager

Frankrig

Champagne Bonnaire, Terroirs, Brut Blanc de Blancs, Grand Cru Cramant

Din VInguide 91 / 100
Oldenburgs Vinguide 19 / 20

Frankrig

Champagne Henriot, Brut Souverain, Reims

JydskeVeskysten
Ekstrabladet 92 / 100

Frankrig

NV Champagne Henriot, Brut Souverain, Reims, 3 l.