Biodynamisk dyrket, meget saftig vin fra 2016-årgangen med åben frugt, fine bobler og toner af granitmineraler, æble, lyse blomster, nød og et pift brødkrumme. Helt tør med kun 1,3 g. restsukker / l. og helt uden svovl. Fin til aperitif, sarte fiskeretter, salater og snacks.
Druerne er 50% Pinot Blanc og 50% Auxerrois fra stenet silt (ultrafinkornet aflejringsjord) med højt kvartsindhold over jernholdigt ler. Pinot Blanc, den lyse mutation af Pinot Gris, tilfører toner af kernefrugt, nøddearoma og syre. Auxerrois, der også hører til Pinotfamilien, giver fylde, citrus og har et lavere syreniveau. Den er med til at give en mere rund vin, hvis man gemmer den lidt længere.
For hver årgang får Kreydenweiss tegnet etiketter af en ny kunstner. Denne, af Gabriel Georger, synes at vise den specielle, næsten cremede jordbunds udseende.
Marc Kreydenweiss var pioner for biodynamisk drift i Frankrig (1989), og sønnen Antoine har videreført projektet fra 2007 sammen med sin kone og tre døtre: lave høstudbytter, minimum intervention i vinifikationen, kun naturlig gær og lang kontakt med faststofferne fra gæringen før tapning, normalt direkte fra fadene, af og til med en periode i ståltank til sidst.
Jorden varierer meget mellem lokationerne; karakteristisk for et foldebjerglandskab som Alsace. Målet er jordbundens størst mulige aftryk på vinen i samspil med druesorterne. Hovedparten af de 13,5 ha. marker ligger indenfor 10 km. fra kælderen i Andlau, ca. midt mellem Colmar og Strasbourg. Domænet har del af tre grand Crus i Andlau: Wiebelsberg, Moenchberg and Kastelberg plus Kirchberg i Barr.
Kan man tale om fællestræk ved vinene, må det være ekstrem renhed og udtalt mineralitet. Mange med fine udviklingsmuligheder, de bedste også på den lange bane. Et imponerende studie i relationen mellem jordbund, druesort og mikroklima.
Men det er ikke mainstream vine. Efter besøg og smagning i 2016 skrev Rene Langdahl i Gastro 2016: "Marc og Antoine Kreydenweiss forvandler stene til vin, nærmest bogstaveligt talt. Og vores vinskribent er rystet efter smagningen. Rystet på den gode måde, altså!" ..." Vinene er ikke for Alsaceklassicister, men mere for søgende, opdagelsesrejsende, modige vinmennesker... Hvordan gør han det?"
2016 i Alsace var en meget todelt affære, der - takket være september / oktober - gik op i en højere enhed for de, der havde gjort deres markarbejde ordentligt tidligt på sæsonen. Foråret var mildt og særdeles vådt, hvor kraftig beskæring og kontrol af meldugangreb var nødvendigt. Fra blomstringen midt i juni vendte vejret helt om med kun 100 mm. regn i alt de næste fire måneder.
I slutningen af august satte manglen på vand nærmest væksten i stå, især for Riesling på de lettere jorde: sand, grus og granit. På samme mark hos Zind-Humbrecht blev Pinot Gris høstet en hel måned før Riesling. Heldigvis var vejret meget stabilt i september og oktober (køligere men fuld sol), så Riesling kunne hente et noget højere sukkerindhold før meget sen høst.
Generelt er sukkerniveauet noget lavere end i den varme årgang '15, og vinenes fællestræk på tværs af druesorterne er elegant byggede, raffinerede, tørre vine med ret lav alkohol og høj sundhed. Der er fine resultater for alle druesorter, og de fleste vine er åbne og givende tidligt.