500,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
Champagne Jacquesson, Cuvée 742 Extra Brut, Grand Vin
500,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Pinot Meunier | 22% |
Pinot Noir | 21% |
Chardonnay | 57% |
Vintype | Mousserende |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Champagne |
Alkohol % | 12,1% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Meget tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 812914HORECA |
Beskrivelse
Krystalklar, utroligt elegant og nærmest svævende vin med husets adelsmærke: Lang smag, her med en lille salt tone og et pift af jod og kalk, kombineret med en blid og luftig, nærmest vægtløs tørhed, som ikke bider i munden. De egefadlagrede basisvines høje kvalitet skinner igennem. Vil udvikle sig yderligere.
Vinen er lavet af 59% druer fra Aÿ, Dizy og Hautvillers i Marnedalen og 41% Côte de Blancs fra Avize og Oiry kommuner. Druesammensætningen er 57% Chardonnay, 22% Pinot Meunier og 21% Pinot Noir. Vine er baseret på 2014 årgangen med ca. 20% ældre reservevine. Dosage 1,5 gr/l.: ultra brut.
Champagne i 2014 havde meget variabelt vejr, men endte godt for de fleste : Et varmt og tørt forår med en fin frugtsætning blev afløst af køligt vejr og en masse regn i juli og det meste af august. Det gav rådproblemer i dele af Valée de la Marne med lidt tungere jord og mest regn. Den rene kalk i Côte de Blancs absorberede regnen bedre. Da vejret klarede op og varmen kom fra sidste uge i august, steg modenheden hurtigt og den høje syre faldt.
Høsten begyndte d. 15/9 og var ret koncentreret, da alle tre druer var modne omtrent på samme tid. Spredte parceller, især i Marnedalen, måtte eftersorteres pga. spredt råd, og Pinot'erne blev nogle steder lige før høsten angrebet af snyltefluen drosophilia suzukii, som spreder eddikebakterier, så der også her måtte sorteres manuelt på drueniveau.
Samlet set klarede alle tre druer sig fint mht. sukker- og syreniveau, med Chardonnay som topscorer i stabilitet.
Jacquesson havde et flot gennemsnit på 11,2% potentiel alkohol og 7,7 g. syre/l. Et højt niveau for årgangen, hvor Veuve Clicquot fx. måtte nøjes med 9,8% alkohol i gennemsnit. "Jeg ville gerne abonnere på sådan et resultat hvert år" siger Jean-Hervé Chiquet fra Jacquesson. Citatkilde: Giles Fallowfield/ Champagne Guru.
Champagne Jacquesson blev overtaget af brødrene Jean-Hervé og Laurent Chiquet i 1988. De har, med målrettet arbejde, fået husets kvalitet og ry op på øverste hylde. Deres hovedfokus har været maksimering af basisvinenes kvalitet ved omhyggeligt, rettidigt markarbejde og skrap sortering. "En middelmådig vin er en middelmådig vin, uanset om den har bobler eller ej", siger de. Kunstgødning, insektgifte og chaptalisering / sukkertilsætning til mosten bruges ikke.
Et andet kardinalpunkt for dem er kontrol med druematerialet, så andelen af indkøbte druer løbende reduceres og nu (2019) er nede på max. 20%, og kun fra nabodyrkere til deres egne parceller, så druerne kan presses hurtigt efter høsten.
Egne marker er parceller i Valée de la Marne: Aÿ, Grand Cru, Dizy og Hautvillers, Premier Cru. Marker med et varierende indhold af ler og mergel, udover kalk, vendt mod øst, syd og sydvest. I Côte de Blancs: Avize og Oiry, begge Grand Cru, sydvendt med dyb kalkjord.
Druerne presses i vertikale kurvepresser, som er gode til ikke at rive drueskindene op og tilføre farve fra de røde druer til mosten, ligesom stilkene forbliver hele. Tanninerne i dem modner sjældent helt så højt mod nord og kan tilføre bitre toner til mosten, hvis de knækkes. 2. pres sælges altid videre; af og til også dele af 1. pres, hvis kvaliteten ikke er høj nok.
Gæringen sker i ældre egefade 3 - 4 mdr., og vinen lagrer videre uden omstikning med batonnage / omrøring ugentligt. Vinene gennemgår malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring, klares og filtreres ikke. Når enkeltmarksvine laves, kommer de på flaske til 2. gæring omkring juli efter høsten. 700-serien først efter næste høst. Lagring af basisvinen på eg er medansvarlig for, at vinene kan være knastørre og alligevel have en forunderligt, luftig og rund mildhed i eftersmagen.
Cuvée 700 serien er, for hvert nyt nummer, baseret på en årgangs grundkarakter med ca. 20% reservevine (ældre vine), som tilfører ekstra dybde, nuancer og kan justere lidt på fx. syreniveau uden at tage årgangsidentiteten fra vinen. Ideen kom fra en gammel kælderbog, hvor cuvée nr. 1 blev lavet i 1898 for at fejre husets 100-års jubilæum. Den moderne implementering af systemet begyndte med Cuvée 728 og årgang 2000.
700-vinene har altid forrang for enkeltmarksvine, der kun produceres når 700-cuvéen ikke derved mister kvalitet. Fx. blev Corne Boutay 2011 (100% Chardonnay fra Dizy) lavet, men endte med at komme i Cuvée 739 for at gøre den bedre. Den første Cuvée 700-DT / Degorgement Tardif kom på markedet i 2014. Disse er samme vine som den oprindelige, der har ligget på gæren dobbelt så længe, hvorved de får øget kompleksitet og aromanuancer uden at frugtens vitalitet ældes samtidig.
Relaterede produkter
r83cai9e0js
71ni3rbc7vucqq1yuah373rq32xzxjzl
iwuuze7pbph4nslevvo27v
DKK 000,00
DKK 000,00
zpzdphhhf1e
95gvctjjy1rqxzi61bzq4o90k1d1siul8
z4m9j7lipva37fp0e8lc2u
DKK 000,00
DKK 000,00
yfa6yke0bca
4nbkhdpqbxhr7bp1lpy9keoa4bl3m9w1
5t2tvb55wrpsyftlh4dr6h
DKK 000,00
DKK 000,00
bfelmldbp1l
vjd8rc6im7e8g291wnnb4tidgd8x6qld
77hwtjvlzs8dhmkmx9uqs
DKK 000,00
DKK 000,00
khh61r6683
tfx63txxkpg97h7cvk3q5m3qnh4smt7vc
r4oid2rw85r9pvhhsgjq5
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
cga4majqb5e
b14sydk0efb0o6qdh37tzbv28phefyeir
fgk4ohsdkh538jgkr7hl03
DKK 000,00
DKK 000,00
nxw0ff57myq
txt75ixyd4ulxj5axccn8a35ca6kgvd
erabsftxui53d9p4au440j
DKK 000,00
DKK 000,00
2pi55xnasvi
zpllwf9igwjz7ghkai4t0ilplhme90pdp
781s2kp44k3a6z7f5jjku5
DKK 000,00
DKK 000,00
mvjevln8sk
uimemuxlhqbctb0sz19j18f7dxw4gm
d87f5skfuxjw7vvcgjedes
DKK 000,00
DKK 000,00
8thg26iyjhw
tkm3k4nfn8egc436rcagyog1wt2u6rh
2in8ge2n5pu7j23tqupz77
DKK 000,00
DKK 000,00