Sauternes på australsk -med turbo! Et væld af nuancer: tørret abrikos, tropisk frugt med kandiseret præg, ingefær, citroncreme, stikkelsbær og æble. Viskøs og fed med balancerende
syre. En
dessertvin man husker. Også fin som delikatesse under parasollen og til aromatiske oste.
Druer: 95% Semillon og 5%
Sauvignon Blanc, omtrent som i Sauternes. Et sært navn, men logisk nok: Det fulde navn for "den ædle råddenskab" er Botryotinia Fuckeliana efter, Karl Fuckel (1831-76), der i 1850erne studerede den ædle råddenskab på sin vingård i
Rheingau og som den første beskrev processen i detaljer.
Druerne kommer fra skråninger nær havet, hvor der sent på sæsonen -i april eller ofte maj- dannes botrytis* i druerne. Druerne blev høstet 7-15. maj og fik
skindkontakt før meget lang gæring i lille tank. 10,4 %
alkohol, høj
syre (8.8 og pH 3.17) og hele 231 g/l restsødme. "Best sweet wine" på fire australske wine shows 2016-17 + seks guldmedaljer 2016-18.
*
Botrytis svampen er nøglen til disse vine. Den kræver morgentåge eller dis, efterfulgt af varme og tørt vejr op ad dagen. Forhold, der bedst findes langs floder med køligt vand og i kystnære markområder. Svampesporer sætter sig i revner i drueskindet, de skifter efterhånden
farve til lillabrun, mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom
syren koncentreres. Desværre for dyrkerne sker det kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt, og kun langsomt og uregelmæssigt. Plukning på det optimale tidspunkt kræver talrige gennemgange af samme mark igennem uger med trænede plukkere, og udbyttet er lavt i forhold til arbejdet. En risikofyldt og dyr produktion, der ikke lykkes godt hvert år, men er en himmerigsmundfuld, når den gør.
d'Arenberg blev stiftet i 1912 af Joseph Osborn, som solgte sin stald af væddeløbsheste og brugte pengene til at købe en vingård. Den mest kendte hest ved navn Footbolt har lagt navn til en af husets mest kendte vine af samme navn, som stadig laves i dag. På samme måde har alle d'Arenbergs vine en sjov historie bag deres utraditionelle navne, og huset arbejder da også under mottoet "The Art of Being Different". I dag er 3. generation, Chester Osborn, ejer og vinmager.
d'Arenberg ligger i
McLaren Vale - det mest kendte vinområde i Sydaustralien ca. 35 kilometer syd for Adelaide, der er hovedbyen i South Australia. Kvalitetsniveauet i d'Arenbergs vine er højt, og man får meget for pengene. Ca. halvdelen af domænets marker er beplantet med
Shiraz, men huset eksperimenterer og prøver sig hele tiden frem med nye druesorter. Alt i alt er der 33 forskellige druetyper rundt omkring domænet og man har, udover mere velkendte, også druer som
Verdelho,
Graciano og de nok endnu mere ukendte Tinta Cao samt Souzao. Fra årgang 2018 er alle d'Arenbergs egne marker og
kælder certificeret økologisk som minimum, og nogle endda biodynamiske.
D'Arenberg begyndte i 1985 at lave ædelsøde hvidvine af druer ramt af Botrytis, og siden har vingården lavet små mængder i gode år som i 2011 ,-15, -16 og -17 men ikke i 2012, -13 og -14...
2015 i McLaren Vale bød på våd vinter og lunt forår, der gav god blomstring, og bladvækst, der blev brug for, da sommeren var varm og så tør, at regn i januar blev budt velkommen. Nogle tilfælde af sen forårsfrost, som ramte længere inde i landet, berørte ikke
McLaren Vale. Mange druer modnede på én gang, så der blev et hektisk høsttempo ligesom i 2013. Der er fin frugt og
syre i de hvide og dyb
farve med kraftige tanniner/garve
syrer i de røde. Der er mange gemmevine hér!