250,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2016 Parada de Atauta, Ribera del Duero
Hurtigere klar end topvinene, men med samme imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde giver. Flot integreret eg og mange smagsnuancer kommer frem ved luftning/dekantering. Udvikler sig fortsat. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
Guía Peñin | 91 / 100 |
WineSpectator | 90 / 100 |
Jyllands Posten | |
Jyllands Posten | 92 / 100 |
250,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Spanien |
Distrikt | Ribera del Duero |
Druesorter | Tempranillo/Tinto Fino (100%) |
Alkohol % | 14,5% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2016 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 134916 |
Beskrivelse
Vinen er den kvindelige vinmager Almudena Alberca's opfindelse. Hurtigere klar end topvinene, men med samme imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde giver. Flot integreret eg og mange smagsnuancer kommer frem ved luftning/dekantering. Udvikler sig fortsat. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
Druerne kommer fra 80-100 årige vinstokke i Atautadalens kølige zoner, og de høstes ret tidligt for at bevare friskheden og gæres i ståltanke og lagres 12 mdr. i små barriques af fransk eg, ca. 50% nye, hvor også den malolaktiske gæring sker. Følelige men moderate tanniner, mørke bær, urter, mokka, viol, sort peber og vanilje fra fadene. Frisk syre balancerer fint den tætte frugt.
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3. etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen og får druer fra 30 ha. mere. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Dominio de Atauta blev af Thomas Rydberg valgt som en af de ypperste vingårde i Ribera del Duero og var testvinder i 2015 smagning (med Almendro '11). Wine Spectator udråbte i oktober '14 Dominio Atauta til at være blandt eliten af vingårde i Spanien. Tre af Atautas vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. Desuden scorer de bedste vine fra Atauta lige så høje point, som Pingus og Vega Sicilia i Spaniens førende guide Guía Peñin i både 2013 og 2014 udgaven.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien.
Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
Hyppige associationer til smagen er jordbær, solbær, kirsebær, lakrids, chokolade og tobak. Druen kan lave fantastiske vine alene, men blandes også tit med ikke mindst Grenache, som også oprindeligt er en spansk drue (Garnacha).
Vinmager Jaime Suárez fortæller om, hvad der gør Parada de Atauta og Atauta-dalen i Ribera del Duero så unik. Se med i videoen her (åbner på YouTube i samme vindue) ->
Guía Peñin
WineSpectator
Clove, forest floor and cola notes give this red a savory character, backed by a core of plum and currant fruit. Vanilla and floral accents linger, while firm tannins and bright acidity lend focus. Drink now through 2030.
Jyllands Posten
Storladen, lakridset frugt, meget klar og ren i udtrykket. Smagen har sødme og power, men er forbavsende frisk og harmonisk med brombær og blomst, skolekridt, tørrede urter og veldoseret fad i den salte finish. Tanninerne har brug for mere tid på langs.
Jyllands Posten
Storladen, lakridset frugt, meget klar og ren i udtrykket. Smagen har sødme og power, men er forbavsende frisk og harmonisk med brombær og blomst, skolekridt, tørrede urter og veldoseret fad i den salte finish. Tanninerne har brug for mere tid på langs.
Robert Parker
2016 was the first vintage of winemaker Jaime Suárez, and he could not have selected a better year to start with a bang. For now, only the first two wines from that vintage are released, the entry-level 2016 Parada de Atauta and the eponymous red. This Parada is quite impressive, with moderate ripeness, extraction and oak coming through as balanced and approachable, with good freshness but not lacking power. It was bottled in September 2018. Drink 2020 - 2024. - Luis Gutiérrez.
Oldenburgs Vinguide
Den er anden eller tredje lillebror hos Atauta, men sikken rigdom at have den slags små brødre. Den er solid, blank, rund og koncentreret, med markant smag af engelsk lakrids og tørrede svesker uden sødme. Den har også ungdommelig Tempranillos overlegne smag af tørrede krydderurter og stødt peber og balancerer yndefuldt mellem feminine og maskuline kvaliteter. Ilt den 15-20 min. og sæt rødt kød på bordet.
Relaterede produkter
2embeifunon
6vwh76w2qrsrz57da73huka3ypaij949
tzdcg74gs1u83bysvtm6p
DKK 000,00
DKK 000,00
dfpht9g8jnu
yr20t88a7mi001a0ovao7n2pvodyydtw3hf
8q3mpd4tvg5965s6wqly7l
DKK 000,00
DKK 000,00
626sxf8avvx
e9b54cn8x8q0tr7xhn0pjiosl834bqkk
7itus299sy3wovw7eou97
DKK 000,00
DKK 000,00
o6wynimy6lb
7c1wawfsgmq0sxnaxytw3ixeicbb8sasl
0cgislucasxbgreco2jxyw6
DKK 000,00
DKK 000,00
5hc0qn2b4t3
6usesqzawt4rm4co5eajtcf2uud6482d
65xj5alizgmf0p23ijiste
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
1ifzya0ylt3
d337ytu6zkiuas2u1smzejz7rim4ot9kd
81wze7gyl1x0u1appw38r
DKK 000,00
DKK 000,00
7ogp9agjehe
xh5wd3esbmnkbk8rdj1xb5xhnj49xzvj
sehyi7dtdooz6girl3aq3s
DKK 000,00
DKK 000,00
dm54o71yjd
k3r1v20w16r4i34if667yr42yejsmrnzl
2zeifbjut5agx7681lf5ku
DKK 000,00
DKK 000,00
we6a2xxsz69
8ea41uj8edfo9fu2mog9ttqcmtd6oxrd
ufqgebf5qci5x27mok7ss
DKK 000,00
DKK 000,00
q6ssurxcffo
xha5hkwmswk61cbkm9sfshxgyqj29jf
cvap8l01ctp6pfqcosmftu
DKK 000,00
DKK 000,00