Mineralsk, intens og helt tør vin med stor nuancerigdom - Champagne i en klasse for sig! Lavet på Jacquessons metode: 100% Grand Cru og 1. Cru, lavt udbytte, sen høst, gæring og lagring i eg og siden lagring godt 4 år på flaske med gæringsbundfaldet. Ingen klaring, kuldebehandling eller filtrering.
Cuvée 741 er vintage 2013 fra terroir i Ay, Dizy, Hautvillers, Avize og Oiry plus ældre årgange. Det er den anden vin i 700-serien, som kun har 20% reservevin (tidligere er der brugt ca. 30%). Man kan tydeligt smage den ekstra dybde som kommer fra disse lagring da størstedelen af denne reservevin nu er fra gamle årgange af 700-serien og ikke blot fra Jacquessons normale reserve-beholding, hvilket giver en større harmoni og balance.
Årgang 2013 startede med en kold og lang vinter fulgt af et koldt forår og en lige så kølig forsommer. Blomstringen var sen og problematisk med en del coulure / blomsterfald, så der blev ikke mange druer. Vejret blev dog perfekt sidst på sæsonen og gav formidabel druekvalitet på trods af et meget lille udbytte.
Champagne Jacquesson blev overtaget af brødrene Jean-Hervé og Laurent Chiquet i 1988. De har, med målrettet arbejde, fået husets kvalitet og ry op på øverste hylde. Deres hovedfokus har været maksimering af basisvinenes kvalitet ved omhyggeligt, rettidigt markarbejde og skrap sortering. "En middelmådig vin er en middelmådig vin, uanset om den har bobler eller ej", siger de. Kunstgødning, insektgifte og chaptalisering / sukkertilsætning til mosten bruges ikke.
Et andet kardinalpunkt for dem er kontrol med druematerialet, så andelen af indkøbte druer løbende reduceres og nu (2019) er nede på max. 20%, og kun fra nabodyrkere til deres egne parceller, så druerne kan presses hurtigt efter høsten.
egne marker er parceller i Valée de la Marne: Aÿ, Grand Cru, Dizy og Hautvillers, Premier Cru. Marker med et varierende indhold af ler og mergel, udover kalk, vendt mod øst, syd og sydvest. I Côte de Blancs: Avize og Oiry, begge Grand Cru, sydvendt med dyb kalkjord.
Druerne presses i vertikale kurvepresser, som er gode til ikke at rive drueskindene op og tilføre farve fra de røde druer til mosten, ligesom stilkene forbliver hele. Tanninerne i dem modner sjældent helt så højt mod nord og kan tilføre bitre toner til mosten, hvis de knækkes. 2. pres sælges altid videre; af og til også dele af 1. pres, hvis kvaliteten ikke er høj nok.
Gæringen sker i ældre egefade 3 - 4 mdr., og vinen lagrer videre uden omstikning med batonnage / omrøring ugentligt. Vinene gennemgår malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring, klares og filtreres ikke. Når enkeltmarksvine laves, kommer de på flaske til 2. gæring omkring juli efter høsten. 700-serien først efter næste høst. lagring af basisvinen på eg er medansvarlig for, at vinene kan være knastørre og alligevel have en forunderligt, luftig og rund mildhed i eftersmagen.
Cuvée 700 serien er, for hvert nyt nummer, baseret på en årgangs grundkarakter med ca. 20% reservevine (ældre vine), som tilfører ekstra dybde, nuancer og kan justere lidt på fx. syreniveau uden at tage årgangsidentiteten fra vinen. Ideen kom fra en gammel kælderbog, hvor cuvée nr. 1 blev lavet i 1898 for at fejre husets 100-års jubilæum. Den moderne implementering af systemet begyndte med Cuvée 728 og årgang 2000.
700-vinene har altid forrang for enkeltmarksvine, der kun produceres når 700-cuvéen ikke derved mister kvalitet. Fx. blev Corne BoutAy 2011 (100% Chardonnay fra Dizy) lavet, men endte med at komme i Cuvée 739 for at gøre den bedre. Den første Cuvée 700-DT / Degorgement Tardif kom på markedet i 2014. Disse er samme vine som den oprindelige, der har ligget på gæren dobbelt så længe, hvorved de får øget kompleksitet og aromanuancer uden at frugtens vitalitet ældes samtidig.