Vinen er sammensat af druer fra flere marker. Som Monica Larner / Robert Parker udtrykker det "balancerer den mellem Cannubi's elegance og Mosconi's kraft". Mørktonet frugt, mineraler, roser, citrus, mandel og cassis. Både frugttryk, finesse og enormt udviklingspotentiale.
Via Nuova -"Den nye Vej" blev bygget for mere end 100 år siden langs med marken syd for Cannubi, der er den sydligste del af Terló skråningen i 350-400 m.s højde, og giver vinen navn. I alt indgår druer fra 2,5 ha. på 6 skråninger, deriblandt topmarken Listé nordvest for Barolo by og parceller i Monforte og Serralunga. Chiara Boschis kalder den selv "robust". Mindst 25 år skal den nok klare med anstand...
Pira har været synonymt med Chiara Boschis fra 1990, da hun overtog den lille ejendom, hendes familie havde drevet, siden den mandlige linje i Pirafamilien var uddød. Netop da begyndte et opgør mellem traditionalister og modernister i Barolo. De første stod -lidt karikeret- for alenlang maceration af hele klaser med stilke i gamle castaniefade, der resulterede i vine, som i heldigste fald var tilnærmelige efter 8-10 år. Modernisterne ville lave lækre, tidligere modne vine med kortere maceration og lagring i toastede 225 l. barriques.
Chiara, der egentlig er økonom, havde også lært vin på det ret traditionelle Borgogno domæne, hendes brødre driver. Hun eksperimenterede meget med de nye metoder i 90'erne og fandt efterhånden en flot balance mellem Barolos oprindelige "sjæl" og en mere åbenarmet, lækker stil, der har gjort hende til den topdyrker, hun er i dag.
Hun vinterbeskærer til maks 9 knopper pr. vinstok, som reduceres yderligere ved grøn høst om sommeren. Druerne håndsorteres strengt ved høst, og maceration / udblødning er ca. en uge i cementtanke for Nebbiolodruen, med langsom nedtrykning af faststofferne i mosten og overpumpninger. Gæringen sker med de naturlige gærceller, der sidder på druerne, og malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring sker for enkeltmarks-Baroloerne i medium toastede nye barriques, hvor vinen lagrer i to år.
Den lille kælder i Barolo by havde oprindelig kun få marker, med Cannubi som juvelen, men der er i 2009 tilkøbt gode marker østpå i Monforte- og Serralunga d'Alba. Chiara har i årevis kæmpet for økologisk cerificering. Svært at opnå alene, når markstykker ligger tæt op ad naboers, men nu er det lykkedes. Søger man topklasse Barolo, der kan nydes fra en karaffel som 3-4-årig, men kan udvikle sig i 20 år, er det her!