This website requires JavaScript.

Barolo

Barolo er en celeber vin af druesorten Nebbiolo fra område nær Alba, Piemonte i Norditalien. Druen modner sent til en majestætisk vin med masser af både aroma, hindbær, tjære og garvesyre. Magtfuld og tanninrig vin med meget bouquet – blomme, tobak, krydderier. Vin, som ofte kræver 5-10 år eller mere på flaske. Vinen er bedst sammen med mad. Oftest harmonerer ret kraftig, proteinrig mad bedst med vinens tanniner. Naboen Barbaresco kan ligne, men er i reglen lidt lettere (og skal overholde lidt mildere krav).
 
Barolo kommer fra et lille område ca. 11 km syd for Alba, som dækker hele eller dele af 11 små kommuner, omend det meste kommer fra la Morra (1/3 af arealet), Barolo, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto og Monforte d’Alba. Området er præget af kalk/mergel og har ofte næsten hvid jord. Som Bordeaux deles det op i en højre del, ofte med blidere vin, og en venstre del, omkring Barolo og la Morra, med muligvis mere elegant og feminin vin. I alt 1700 hektar, som årligt leverer omkring 10 millioner flasker.
Barolo var i 100 år Italiens eneste sande vinmæssige stjerne. Det var det første område, hvor en franskmanden Oudart blev tilkaldt af markis Falletti for at skabe en moderne vin. Oudart gik videre til Cavour, der også havde vingård i Barolo og var pioner for Risorgimento, Italiens ”genopstandelse”. Intet under, at Barolo blev en favorit for det italienske kongehus.
I løbet af de seneste 20 år har Barolo gennemgået lidt af en revolution. Enorme summer er investeret i opkøb af jord og vingårde. Samtidig har en række fremsynede og især mindre vingårde – de såkaldte Barolo Boys, som dog inkluderede én kvinde (Chiara Boschis fra E. Pira) – leveret vine med sofistikeret vinifikation og ofte brug af små nye egefade i stedet for de gamle store Botte. Vine, som både kunne nydes unge og samtidig havde mere aroma og fylde.
 
Som lovkrav til Barolo gælder, at kun Nebbiolo druensorten må anvendes (kloner tillades), den skal holde minimum 12,5% alkohol naturligt, men holder i reglen 13,5% eller mere, og vinen skal lagre i mindst 38 måneder, heraf 18 måneder i beholdere af eg. For Riserva gælder, at den skal lagre i 62 måneder, heraf 18 måneder i eg. Maximalt udbytte er 56 hl/hk. Vinen kan også sælges som Barolo + Cru (marknavn). I dag er alle skråninger navngivet og klassificeret, gode Crus såvel som mindre gode. For at have Cru navn skal udbyttet være 10% lavere (maximalt 50,4 hl/hk) og holde mindst 13 % alkohol.

Relaterede produkter

Italien

2017 Barbaresco, Tenuta Moccagatta

Oldenburgs Vinguide 18 / 20
Din VInguide 91 / 100

Ikke på lager

Italien

3 fl. Barolo, Tenuta Reverdito, La Morra di Barolo

Italien

2015 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG

Italien

2020 Nascetta, Langhe, Tenuta Reverdito, la Morra, Piemonte

Italien

2016 Nascetta, Langhe, Tenuta Reverdito, la Morra, Piemonte

Gastromand
Gambero Rosso

Ikke på lager

Piemonte

2014 Nascetta, Langhe, Tenuta Reverdito

Jancis Robinson 16 / 20

Ikke på lager

Italien

2013 Nascetta, Langhe, Tenuta Reverdito

Gambero Rosso

Ikke på lager

Den store sommerkasse med 12 flasker blandet rød-, hvid- og rosévin

Ikke på lager

Verdens Rødvinsklassikere smagekasse med 6 flasker

Ikke på lager

Den store efterårskasse med 12 flasker blandet vin

Ikke på lager