Klassisk australsk Shiraz med friskkværnet peber i duften, fedmefuld mørk frugt og lakrids i munden med noter af skovbund pakket ind silkebløde tanniner. For en vin i denne prisklasse bliver du positivt overrasket over dens kompleksitet. Det er en vin med rygrad, god syre, velintegreret eg og perfekt afstemte tanniner. Vinen kan både drikkes nu og gemmes væk i kælderen de næste 5-10 år. Drikkes til grillmad og kraftige retter.
Druerne fra hver parcel vinificeres for sig. Den traditionelle fodtrampning, der bruges til portvin og i Nordspanien, sker 2/3 gennem gæringen; en meget skånsom måde at udtrække smagsstoffer uden skarpe tanniner fra knuste kerner. Efter kurvepresning overføres mosten til brugte franske- og amerikanske fade, hvor vinen lagrer med gæringsresterne i 12-18 mdr. afhængigt af den konkrete parcels karakter. Vinen omstikkes ikke før fadene samles til den endelige vin. Ingen klaring eller filtrering.
Footbolt er navnet på den galophest, som stifter af d'Arenberg, Joseph Osborn, vandt en formue på, og som hjalp ham til at købe vingården tilbage i 1912, og vinen viser, hvad ejer og vinmager Chester Osborn kan med Shiraz i dette område.
d'Arenberg blev stiftet i 1912 af Joseph Osborn, som solgte sin stald af væddeløbsheste og brugte pengene til at købe en vingård. Den mest kendte hest ved navn Footbolt har lagt navn til en af husets mest kendte vine af samme navn, som stadig laves i dag. På samme måde har alle d'Arenbergs vine en sjov historie bag deres utraditionelle navne, og huset arbejder da også under mottoet "The Art of Being Different". I dag er 4. generation, Chester Osborn, ejer og vinmager.
d'Arenberg ligger i McLaren Vale - det mest kendte vinområde i Australien ca. 35 kilometer syd for Adelaide, der er hovedbyen i South Australia.
Kvalitetsniveauet i d'Arenbergs vine er høj, og du får meget for pengene. Ca. halvdelen af domænets marker er beplantet med Shiraz, men huset eksperimenterer og prøver sig hele tiden frem med nye druesorter. Alt i alt har de 33 forskellige druetyper rundt omkring vingården og har, udover mere velkendte, også druer som Verdelho, Graciano og de nok endnu mere ukendte Tinta Cao samt Souzao. Fra årgang 2018 er alle d'Arenbergs egne marker og kælder certificeret økologisk som minimum, og nogle endda biodynamiske.
2016 årgangen begyndte med gode vandreserver i jorden; vigtigt da der generelt er knaphed på vand i McLaren Vale. Det er i gennemsnit et varmt år, hvor to hedebølger i januar accelererede sukkeropbygningen i druerne. En køligere periode i februar og marts med nogen regn gav tid til, at den aromatiske modning indhentede og skabte harmoni i druerne, der blev høstet over en lang periode fra midt i februar til begyndelsen af april, tilpasset den enkelte lokation. Pga. de hede perioder var drueskindene tykke, og rødvinene har intens farve, en fast tanninstruktur og fint udviklingspotentiale.
Hvide druer med et lavere syreniveau, fx Marsanne, blev høstet ret tidligt for at bevare elegance og syre, mens druer med mere syre, der er modstandsdygtig overfor lang modning, fx Riesling, blev høstet senere og har generelt højere mostvægt.