Floral duft med komplekst krydderimix, meget moden, mørk frugt og violblomst. I smagen også finkornet peber og blommer med frisk syre samt solide tanniner. Vægten er i den høje ende af ren, europæisk Syrah, men vinens bygning er mere rank og klassisk europæisk end oversøisk. Vil pryde stegt kød, and og vildt. Servér i store glas, gerne luftet først. Gemmeegnet.
Druerne kommer fra en enkeltmark i "Malpica del Tajo" ved Toledo, med ler i overfladen og limsten under, som har været i familiens eje fra 1292. Vinstokkene er plantet i 1991. Manuel høst og 4-5 ugers udblødning efter gæringen, for at samle flest mulige aromastoffer fra skallerne. Vinen lagres derefter 12-15 mdr. i nye- og let brugte Allier egefade.
Marques de Grinón er en adelstitel for ejeren af grevskabet "Pago* de Valdepusa", der blev indstiftet i 1862, og i mands minde har været personificeret af Carlos Falco. Efter uddannelse som landbrugsingeniør i Belgien og vinstudier ved University of Davis i Californien har han været primus motor i udvikling af vindyrkningen i Centralspanien. Filosofien er hele tiden at have øje for forbedringer, der ikke må miste tråden til det oprindelige, der er bevaringsværdigt.
*Pago er et område med særlige forhold i jordbund og klima, som skiller det ud og giver et aftryk i produkterne fra området; ligesom "terroir" i Frankrig. Det blev officielt anerkendt som "cru" for vin i 2000 og af EU i 2003.
I 1970'erne plantede Carlos Falco de internationale druer Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah og Chardonnay på sine marker på Valdepusa ejendommen, der har været i familiens eje siden 1292 og omfatter ca. 50 ha., heraf 30 ha. med de "nye" druetyper. Markerne ligger på skråningerne af "Montagna de Toledo", der er præget af ler øverst og et tykt lag limsten under, som vinstokkenes rødder når ned i og præger vinenes stil. Til vanding bruges kun det meget mineralholdige vand fra floden, der løber ned ad bjerget.
Carlos Falco har været først i området med drypvanding, selektiv fjernelse af blade / canopy management, og måder til at måle vandindholdet i vinstokkene. Han fik den legendariske, franske vinkonsulent fra Bordeaux, Emile Peynaud, som rådgiver til sine første årgange og senere den franske jordbundsekspert Claude Bourgignon med på vognen. Fra 1989 byggede han en ny, underjordisk kælder og vinifikationsanlæg på Valdepusa med plads til 2000 egefade, og senere blev en stor 1700-tals ejendom ved hans hjem i Malpica, vest for Toledo, totalrenoveret som vingård. Han laver også vin i Rioja og på den spanske side af floden Douro / Duero.