En intens og aristokratisk vin, der stadig er i begyndelsen af sin udvikling: Tæt bygget med citrus, toast og en meget sprød syre, Olivier Humbrecht mener, er mærket af det høje magnesiumindhold i jorden. Meget saftig, lang eftersmag. Druernes tid på vinstokkene var rekord lang: På denne kølige lokation blev de høstet fire uger efter Brand Riesling i Turckheim! Kun 38 hl./ha. Har årtier foran sig. Indice 1*.
Clos Windsbuhl er Domænets fremragende Monopolmark på en bakke over Hunawihr. Vinstokkene vokser højt: 300 - 380 m., og hældningen er fra 15 - 40 grader, vendt mod syd-øst. Jordbunden er Muschelkalk med ler og eroderet klippe; en unik kombination i området. Den har været kendt som topmark siden 1300-tallet. ZH's første høst, efter køb af marken, var 1988. Højden, den ret kølige jordbundstype og placeringen lige under et skovstykke ved foden af bjerget gør, at udviklingen er sen, og druernes tid på vinstokkene lang. Den giver meget stabile vine af afbalanceret, høj kvalitet, som udvikler sig meget længe.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de 356 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og er kendt for sine sublime vine. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, efter de var blevet efterladt af bønder, der søgte mod fladere områder. Domainet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er generelt kendt som en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig.
2016 i Alsace var en meget todelt affære, der - takket være september / oktober - gik op i en højere enhed for de, der havde gjort deres markarbejde ordentligt tidligt på sæsonen. Foråret var mildt og særdeles vådt, hvor kraftig beskæring og kontrol af meldugangreb var nødvendigt. Fra blomstringen midt i juni vendte vejret helt om med kun 100 mm. regn i alt de næste fire måneder.
I slutningen af august satte manglen på vand nærmest væksten i stå, især for Riesling på de lettere jorde: sand, grus og granit. På samme mark hos Zind-Humbrecht blev Pinot Gris høstet en hel måned før Riesling. Heldigvis var vejret meget stabilt i september og oktober (køligere men fuld sol), så Riesling kunne hente et noget højere sukkerindhold før meget sen høst.
Generelt er sukkerniveauet noget lavere end i den varme årgang '15, og vinenes fællestræk på tværs af druesorterne er raffinerede, tørre vine med ret lav alkohol, høj sundhed og elegant struktur. Der er fine resultater for alle druesorter, og de fleste vine er åbne og givende tidligt.
Zind-Humbrecht "Indice":
Systemet er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme. Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et Indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for Indice 5. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at Indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For Indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.