800,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2019 Riesling Brand, Grand Cru, Zind-Humbrecht
En af de største Rieslingvine, der laves noget sted. Har man smagt Brand 25 år gammel, glemmer man det aldrig! En vin i den absolutte superliga med stor, floral charme som ung og et enormt udviklingspotentiale. Skal man bruge hvidvin af høj klasse til et senere jubilæum el. lign., er det en af de få, man trygt kan gemme. Trods lidt restsødme, giver syren tør smag (indice 1)*.
JamesSuckling | 98 / 100 |
Oldenburgs Vinguide | 19 / 20 |
800,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Riesling (100%) |
Alkohol % | 13,5% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2019 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 598119 |
Beskrivelse
En af de største Rieslingvine, der laves noget sted. Har man smagt Brand 25 år gammel, glemmer man det aldrig! En vin i den absolutte superliga med stor, floral charme som ung og et enormt udviklingspotentiale. Skal man bruge hvidvin af høj klasse til et senere jubilæum el. lign., er det en af de få, man trygt kan gemme. Trods lidt restsødme, giver syren tør smag (indice 1)*.
Brand Grand Cru er iflg. et gammelt, lokalt ordsprog en af de tre bedste marker i hele Alsace, rosende omtalt i kilder tilbage til middelalderen. Det er en stejl syd-sydøstvendt bakke på granitklippe med mange soltimer. Den varmer hurtigt op og er så tør, at vinstokkene skal være gamle nok til, at rødderne kan trænge igennem den tynde overjord af vindaflejringer, glimmer og groft sand for at hente væde og næring i klippesprækkerne med små mængder mineralholdigt ler. Zind-Humbrechts 2,4 ha. med Riesling er tæt på 70 år gamle og giver meget lille udbytte. Vinene har en floral elegance allerede som unge men får tiltagende dybde og nuancerigdom med alderen, som let kan være 20-30 år.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de 356 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
2019 i Alsace havde særdeles varierende forhold men endte med meget afbalancerede druer for de fleste i den sidste ende. Et mildt, tidligt forår kaldte knopperne frem. Det blev straffet af frost på mange lokationer i april og begyndelsen af maj, hvilket begrænsede det mulige udbytte tidligt. Da varme var blevet til hede i midten af juni, blev blomstringen uregelmæssig og langtrukken. Stærk varme fortsatte hele juli, hvor væksten efterhånden gik i dvale, især for yngre vinstokke med overfladiske rodnet på veldrænet jord. Økologiske- og biodynamiske producenters jord havde generelt en fordel her.
Farveskiftet skete først midt i august med velkommen regn, som fortsatte i passende mængder først i september. En lang, rolig og ikke for varm periode fortsatte langt ind i oktober, hvor druerne kunne nå fuld fenolisk modenhed uden for højt sukkerindhold og syretab. Høsttidspunktet var, som altid, vigtigt, men vejret gav lejlighed til at vælge det optimalt for hver drue og lokation. De bedste producenter har høstet meget afbalancerede druer med en fin balance: behersket sukkerindhold, modne tanniner og friske syrer. Der forventes mange vine med en struktur, der vil give et langt drikkevindue.
Zind-Humbrecht's "indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme. Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. En 1993 Pinot Gris, drukket (i fin form) i 2015, havde stadig tydelig sødme. Den ville iflg. Olivier have været indice 4, hvis systemet havde været indført, da den blev lavet. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
JamesSuckling
Oldenburgs Vinguide
Det er et af de største visitkort, man kan finde i Alsace: En Riesling fra Grand Cru marken Brand og signeret Zind-Humbrecht. Så bliver det næppe finere. Den begynder også forrygende, med en næse med æbleblomster og modne abrikoser og en frisk, tør smag med bidrag fra abrikoser og nektariner og lidt senere syltet ingefær. Dens krop er nærmest pompøs, bred og favnende, som om den vil sørge for, at alverdens fineste vinglæder kommer ned i netop dette forkælede glas. Smagen er tør, lang og lækker, balancen sikker trods tyngden, syren fint ledsagende og medspillende. Det er et brag af en Riesling, der fortjener de fineste fisk/skaldyr og en kok med frisk fantasi og følsomme smagsløg.
Relaterede produkter
s3r3dm1ptec
i90j1hz8j3itqjbhl72jxg2o5hh5ryfi
k4za5r91xpbapq2mjvkkyi
DKK 000,00
DKK 000,00
1oz62wj5zoe
24fwfm1y0fwcliuyqlst3jl3whirpt16
81nekz1cesg2tqlh6z2k49
DKK 000,00
DKK 000,00
h37f6dmcuch
s152p6dj0cv7n472z8b0bt6jlrzg8bp
5ho4zd644ygavuxvapkhld
DKK 000,00
DKK 000,00
vjcsb66hy7e
i2wmlwy8qnoo0vkbkaewdaepxm4jrava
6fe2shk8z2rzwh4ottex7
DKK 000,00
DKK 000,00
lp5j4xtn49
o7gekl7fj3kxbq0meykaguflpld30nl
97aykhpb6jsruttcft8go
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
8cd59jmwmxe
ctk6aq2ifxt0cfgeaymlja8oja7babxx8
5yasjwse49uww483defkro
DKK 000,00
DKK 000,00
ihbo862emn
pjt3tg8e3klb97pkzij897jwykhdccahg
nidpvi67hx13xclu8n33v
DKK 000,00
DKK 000,00
h3ilhylmxw
gz385l8435ytqu1eg3333b5dhe4vg99
aqw9vecs3t86feidzf7ss
DKK 000,00
DKK 000,00
d46vqpgahsq
rtyqhxkbodyr7uiayro4nyuasednoii
hwxn0o2rqzayo8y619tzd
DKK 000,00
DKK 000,00
fll3cy7i1yf
0xtz85kxkysfsb02efbc4tvmokhbp8ykg
pw0m2i82yy2n8jlheicv6
DKK 000,00
DKK 000,00