Slottet fastholder den dybe og tætte stil, det er kendt for, men det er bestemt ikke rent fitness center! Der er fast struktur, en solid ramme af modne tanniner, en løftende friskhed og udtalt mineralitet. Nuancerigdommen er stor hvor cassis og mørke kirsebær fører i frugtindtrykket, bakket op af bl.a. valnød, svampe, jordtone og mørk chokolade. Særdeles lang og fokuseret finish. Intet er sparet her!
Druerne i 2019 er ½ Cabernet Sauvignon og ½ Merlot, høstet 18/9 - 11/10. Der er sorteret hårdt, både ved manuel høst i små kasser og ved ankomst til slottet. Mosten udbløder køligt i store gæringskar af træ på 30-70 hl. Den alkoholiske gæring sker i samme, med nedtrykning af faststofferne i mosten, og varer 30-40 dage. 93% af vinen i 2019 får malolaktisk gæring i barriques, 66% nye, hvor den er lagret videre ca. 18 mdr. 7% lagrer i større træfade.
Château Pape Clément fik sit navn af Bertrand de Goth i 1299, da han blev pave under navnet Klemens V -pape Clément. I dag ejes slottet af den dynamiske Bernard Magrez, som skabte en formue på mærkevarevine og nu bruger den på drømmen om det ypperste i vin. Slottet har altid haft et stort ry som tæt på 1.Cru, men i dag er vinen mere bemærkelsesværdig end nogensinde. Slottet lå oprindelig lidt uden for Bordeaux by (syd), men storbyen har for længst indhentet ejendommen, så i dag er vinmarkerne helt omgivet af byen.
Jorden er sand/grus over kalksten; 60 ha. røde og 3 ha. hvide druer. De røde er 51% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot samt en smule Petit Verdot og Cabernet Franc. Ejer Magrez bruger okser til pløjning. De er lettere end traktorer og mere præcise end heste, siger han. Der bruges droner med avancerede censorer til at overvåge tilstanden i markerne. Alt håndhøstes, først når høj modenhed er opnået, og de bedste parceller afstilkes i hånden for ikke at beskadige drueskindene(!). Vinifikationen sker i store trækar, og hovedparten lagres i små fade med høj procent nye fade. Al flytning af vinen sker ved tyngdekraft. Slottet er nu certificeret HVE3: Haut Valeur Environmentale, højeste niveau.
Magrez arbejder tæt sammen med ønologen Michel Rolland, der er meget dygtig og kendt for at præge de vine, han har indflydelse på, med en meget fuldmoden, saftig stil. Det deler vandene, specielt i Médoc, hvor mange mener, at man bør holde fast i den elegante, klassiske stil, der har været områdets varemærke gennem tiden.
2019 Bordeaux vækstsæsonen var, som ofte, med tvivl og bekymringer undervejs, men er endt med fine resultater. På baggrund af beretninger fra mange professionelle smagere må den korte version for rødvinene være: 1) Jævn, virkelig høj kvalitet både for Merlot og Cabernets. 2) Ingen tegn på, at nogle kommuner er klart bedre end andre, både på højre- og venstre bred. 3) En lidt mere "klassisk" stil end '18: Høj frugtintensitet men lidt mindre yppig vægtfornemmelse, flot syrebalance og tanniner til lang lagring, som er lidt mere fremtrædende i højklassevinene som helt unge. Michel Rolland, der har været konsulent i årtier, har sagt: "At sammenligne 2019 med 2018 er lidt ligesom, hvordan 2016 var i forhold til 2015 og 2010 i forhold til 2009". Kort sagt, masser af frugtkoncentration og nuancer med en lidt rankere struktur.
Tidlige knopskydning i en lun marts, men blomstringen blev noget forstyrret af vådt og ret køligt vejr april - først i juni. Det fremhæves, at to hedebølger i juni og juli, ikke havde de negative virkninger, man kunne frygte, da de skete før veraison / druernes farveskifte. Der var et par lokale storme med rigeligt vand på kort tid; men vejret var samlet set nærmest ideelt i august og september, hvor lidt regn 20/9 gav stødet til den sidste modning, især på grusede jorde, efter en lang og tør periode. Frisk vind forhindrede råd. Dag / nat temperaturerne svingede gerne 20 grader efter midt august og holdt syren oppe. Druesundheden var eminent ved høst. Merlot blev mest høstet i slutningen af september; Cabernets fra slut. sept. - midt oktober.
De hvide blev høstet fra sidst i august - midt sept. Druerne havde en flot balance mellem sukker og syre med stor aromarigdom, som går igen i vinene. Mange er lagringsegnede. Sauternes fik ret megen regn: i juni - august 30% mere end i Pauillac. Efter juli stormen var der nogle rådproblemer, som reducerede det mulige høstudbytte. Botrytis (skrumpende druer) kom meget sent, fra midt september, og tyngdepunktet i høsten var 10 - 14. oktober. Der er høstet magre 10 hl./ha. i gennemsnit. Vinene har høj kvalitet: er rene, aromatiske og velbyggede, men mange har et mindre "tungt" præg af Botrytis til fordel for elegance.