En velbygget Margaux der er klar til at sætte på bordet når som helst. Robert Parker Jr. kalder årgangen "a juicy, sexy style of Margaux". Præget af solbær, mørke kirsebær og blomme i en rig og ret tæt frugtstil med afbalancerede, støvede tanniner. Associationer kan være til kaffebønner, timian, ristet vanilje og cedertræ. Eftersmagen er vedholdende og fyldig.
Klassisk Margaux fra en af de få velrenommerede ejendomme i kommunen, der ikke er Cru Classé, og derfor lettere at betale. Slottet, der ligger i den nordligste del af kommunen, har en lang historik for stabil kvalitet og for at kunne nydes over en lang årrække.
1969: kan man det? Åbner man, inspireret af nyere udgaver, en 50 år gammel fra bunden af kælderen, finder man: flot stand i flasken (god prop); tæt, endnu granatrød farve og diskret duft af jordbund og snert af ristet kastanje. Rank, tør, stringent og vedholdende smag med ret høj syre, som dæmpes meget efter et kvarter i glasset. Baconstegt gråand med flødestuvede rørhatte gav godt modspil. Efter ca. 45 år i vandret, skulle den lige lære at gå, men stillet træskoene havde den ikke; og så i en svær årgang. Respekt!
Château La Tour de Mons har været her fra det 13. århundrede og har sit navn efter Pierre de Mons, som købte det i 1615. Slottet var i familiens eje i århundreder, til Cruse (Chateau d'Issan) overtog det efter 2. verdenskrig til 1995. Banken "Credit Agricole" har haft det til 2019, og har investeret kraftigt i nyt udstyr og helt ny fadkælder. Konsulentopgaven blev i perioden varetaget af Eric Boissenot, der selv laver Ch. Les Vimières og rådgiver 1.Cru'erne Latour og Lafite.
De ca. 58 ha., der er tilplantet, ligger tæt på floden, på grusbanker plus ler over mergel og kalk. Merlot dominerer med 61% af vinstokkene, sekunderet af Cabernet Sauvignon 33%, Petit Verdot 3% og Cabernet Franc 3%, plantet i et patchwork af parceller, bestemt af jordbund og solretning. Vinstokkene er ca. 40 år i gennemsnit.
Gæringen sker ret langsomt og køligt i ståltanke, med afmålt ekstraktion for at bevare den friske, elegante stil, der er essensen af Margaux. Vinen lagrer et år i barriques, ca. 40% nye fade, afhængigt af årgangen. 2. vinen er "Marquis de Mons", som kan drikkes helt ung, og naboejendommen "Marsac Séguinot" med 10 ha. laves på- og sælges også af La Tour de Mons.
2012 i Bordeaux bød på omskifteligt vejr i blomstringen, som gav noget uregelmæssig frugtsætning. farveskiftet skete i godt vejr noget efter normal tid. Midtsommeren var pæn med kun lidt, spredt nedbør og moderat temperatur. August og det meste af september var helt tørre, hvilket gav problemer for unge vinstokke på grus og sinkede modningen noget, især på meget drænende jorde. 25. september faldt temperaturen markant, og det begyndte at regne. Merlot var høstet og havde fin kvalitet, mens man endnu manglede Cabernet Sauvignon på tungere jord nogle steder, især i Haut-Médoc. Her var det nødvendigt at kunne reagere på vejret med markarbejde, drueudtynding og høst, når mulighederne var bedst. Modenheden af Cabernets var lidt længere fremme i det marginalt lunere Pessac-Léognan og Graves syd for Bordeaux by. Det var vigtigt i kælderen at afpasse ekstraktionen/aromaudtrækket for at få den rigtige balance i tanninerne med de forhold, der var det konkrete sted. Samlet set mest et "Merlot-år". Der er mange fine vine, også med Cabernets, men også en del stilvariation afhængigt af, hvordan den enkelte ejendom håndterede forholdene.