En historisk årgang for Sauternes med Climens i topform. Trods den store intensitet i årgangen formår slottet at holde den løftede, elegante stil. En vin, der vil blive refereret til i årtier frem, og som kan nydes årtier frem... Honning, nektarin, frisk sveske, abrikos, mineralitet og en forunderligt frisk, spillende syre.
Om det ville lykkes, at få udviklingen af botrytis godt i gang, i den ellers meget tørre sommer, blev først afgjort af 30 mm. regn mellem 8. og 12. september, fulgt af roligt, tørt vejr. Den vitale fugtighed i jorden, som er med til at skabe den igangsættende morgendis, var hjemme. botrytisudviklingen blev usædvanligt intens, hjulpet af de meget modne drue, og det lykkedes at høste hele 24 hl./ha. af høj kvalitet -ca. det dobbelte af gennemsnittet. Ph-værdien i mosten var lav nok til at syren, der er så vital for slottets stil, er der i fuldt mål: Fabelagtig balance.
Slottet er undseligt, men vinen er ikke. Det har navn efter en sagfører, der overtog det i 1547. Kun fem familier har drevet det siden og, modsat mange andre Bordeaux ejendomme, er jorden den samme som altid. Lurton overtog det i 1971, og Bèrenice Lurton har styret siden 1992. Navnet betyder "ufrugtbart land" på gammel dialekt. Da tænkte man ikke på vinstokke...Slottet er biodynamisk certificeret fra 2010; beundringsværdigt men voveligt i et område, der baserer sine vine på morgentåge.
De 30 ha. med 100% Semillon ligger rundt om slottet på det højeste område i Barsac på grus og jernholdigt sand med limstensundergrund, som flere steder viser sig i overfladen. botrytiserede druer høstes af trænede plukkere over flere uger. Den meget lange gæring sker i egefade, 1/3 nye fade, hver plukning for sig og kun med naturlig gær. Da de forskellig fade udvikler sig forskelligt, bla. efter karakteren af botrytis, komponeres vinene først mindst halvandet år efter høsten. 2.vinen er lidt mindre koncentreret end 1.vinen, men har lige så mange smagsnuancer og er som sådan mere egnet til mad.
Man prøver ikke på at konkurrere med Chateau Yquem om koncentration, men bestræber sig benhårdt på hele tiden at vise Barsac's særkende: Den svævende elegance med sprødt syrespil som et kontrapunkt til sødmen. Snarere en madvin end et monument, og med stort potentiale: Francois Audouze fra "Akademiet for gamle vine": Min kærlighed til gamle vine blev født den dag, jeg smagte Climens 1923".
Sauternes ligger i det sydlige Graves ca. 40 km. syd for Bordeaux by. Distriktets vine var allerede omsværmede i 1855 og blev klassificeret samtidigt med Mèdoc. Der er 11 1.Cru- og 15 2. Cru slotte; Chateau Yquem fik sin egen "Supèrieur" status. Da kommunen Cerons blev ekskluderet og Fargues inkluderet i 1921, ville det nok se noget anderledes ud i dag - ligesom Mèdoc-klassifikationen ville.
Distriktet består af fem kommuner med i alt ca. 2000 ha. marker. Terrænet er ret bakket med højder mellem 3 - 80 m. Ca. 20% af vinstokkene er Sauvignon Blanc og lidt Muscadelle, men Semillon dominerer. Den har tætte klaser, tit et råd-problem for røde druer, men her en fordel for udviklingen af botrytis-svampen.
Kun Barsac med 400 ha. har sin egen appellation, hvor producenterne kan vælge, om de vil bruge navnet Barsac eller Sauternes til vinen. Vinstokkene vokser på et plateau med mindre højdeforskelle, og Semillon er endnu mere dominerende hér end i resten af området. Kommunen er kendt for ofte at lave meget raffinerede vine med lidt mindre "fedme" end vine på deres niveau i de øvrige kommuner.
botrytis svampen er nøglen til disse vine. At floden Ciron, biflod til Garonne, løber mellem Barsac og det øvrige Sauternes, skaber de nødvendige forhold: morgendis med efterfølgende varme og tørring af druerne. Svampesporer sætter sig i revner i drueskindet, de skifter efterhånden farve til lillabrun, mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres. Desværre for dyrkerne sker det kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt, og kun langsomt og uregelmæssigt. Plukning på det optimale tidspunkt kræver talrige gennemgange af samme mark igennem uger med trænede plukkere, som sjældent når op på det tilladte udbytte på bare 25 hl./ha. 10-20 er mere normalt. En ekstremt risikofyldt og dyr produktion, der ikke lykkes godt hvert år, men er en himmerigsmundfuld, når den gør. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.