En Sauternes der udmærker sig ved sin fasthed og fine balance mellem friskhed og fyldighed. Masser af eksotiske frugter og blomsternoter og en lang eftersmag. Nyd den kold omkring 10 grader, enten uden mad til en vegetativ stund eller servér som aperitif. Den er en perfekt ledsager til såvel foie gras som til raffinerede fiskeretter med cremet sauce, foruden kraftige oste, som f.eks. Roquefort. Nyd nu og de næste 3 år.
Château La Tour Blanche ligger i kommunens vestlige del med den vigtige Ciron-flod nærmest i baghaven. Navnet skyldes ejeren midt i 1700-tallet, men grunden til at slottet blev klassificeret 1. Cru i 1855, lige efter Yquem, er tyskfødte Frederick Focke, som kendte teknikken at høste botrytiserede druer fra Tyskland. Det blev allerede brugt i Sauternes, men han var en hovedaktør i at gøre det til normen.
Den meget rige Daniel Iffla, der overtog efter Focke's død, var ikke mindre ambitiøs. Han kaldte sig "Osiris" og havde ved sin død i 1907 testamenteret slottet til den franske stat, på betingelse af at der blev oprettet en vinskole på ejendommen. Den kom i gang i 1911. Der står derfor "Donation Osiris" på 1.vinens etiket.
Slottets 44 ha. ligger højt med et 67 m. udsigtspunkt midt i markerne, der er i én sammenhængende parcel på områdets klassiske blanding af grus, sand, ler og kalk. Bortset fra 4 ha. Merlot er resten plantet med 83% Semillon, 12% Sauvignon Blanc og 5% Muscadelle. Manuel høst er nærmest en selvfølge i Sauternes.
Til 1.vinen sker vinifikationen af Semillon i nye- og 2.års barriques 16-18 mdr., mens Sauvignon og Muscadelle gæres og lagres i ståltanke, ligesom de øvrige vine; både søde, tørre og delvist den røde.
Slottet er ikke kun dedikeret med deres arbejdet i mark og kælder men også i forhold til miljøet. Dette fokus har bl.a. resulteret i, at vingården er blevet certificeret HVE3 (High Environmental Values), og at de er medlem af The Environmental Management System (SME) for Bordeaux Wine certificeret ISO 14001.
Sauternes ligger i det sydlige Graves ca. 40 km. syd for Bordeaux by. Distriktets vine var allerede omsværmede i 1855 og blev klassificeret samtidigt med Mèdoc. Der er 11 1.Cru- og 15 2. Cru slotte; Château d'Yquem fik sin egen "Supèrieur" status. Da kommunen Cerons blev ekskluderet og Fargues inkluderet i 1921, ville det nok se noget anderledes ud i dag - ligesom Mèdoc-klassifikationen ville. Distriktet består af fem kommuner med i alt ca. 2000 ha. marker. Terrænet er ret bakket med højder mellem 3 - 80 m. Ca. 20% af vinstokkene er Sauvignon Blanc og lidt Muscadelle, men Semillon dominerer. Den har tætte klaser, tit et råd-problem for røde druer, men her en fordel for udviklingen af botrytis-svampen.
Botrytis svampen er nøglen til disse vine. At floden Ciron, biflod til Garonne, løber mellem Barsac og det øvrige Sauternes, skaber de nødvendige forhold: morgendis med efterfølgende varme og tørring af druerne. Svampesporer sætter sig i revner i drueskindet, de skifter efterhånden farve til lillabrun, mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres. Desværre for dyrkerne sker det kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt, og kun langsomt og uregelmæssigt. Plukning på det optimale tidspunkt kræver talrige gennemgange af samme mark igennem uger med trænede plukkere, som sjældent når op på det tilladte udbytte på bare 25 hl./ha. 10-20 er mere normalt. En ekstremt risikofyldt og dyr produktion, der ikke lykkes godt hvert år, men er en himmerigsmundfuld, når den gør. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.
2016 var turbulent i Bordeaux, men Sauternes havde megen gavn af, at de sidste, vigtige måneder var næsten helt fri for grå råd, så høstudbyttet for en gangs skyld blev lidt større end latterligt. Frugten var usædvanligt sund. Botrytis viste sig meget sent, og mange slotte høstede i næsten to måneder. La Tour Blanche, der ejes af det franske landbrugsministerium, havde de nødvendige ressourcer, da det gjaldt, og har lavet noget af det bedste i årgangen.