This website requires JavaScript.

Tyskland

Vor sydlige nabo er med 100.000 hkt vin (og årligt 1,2-1,5 milliarder fl) et af de store vinlande i Verden trods sin nordlige beliggenhed og ganske kølige klima. Derfor kan der kun gro vin på særligt beskyttede områder, typisk nær en flod, og vin i Tyskland gror typisk omkring floden Rhinen og bifloder, fra nord til syd, Ahr , Mosel , Main, Neckar osv., samt en smule omkring Elben i Sachsen i det østlige Tyskland. 85% er plantet med hvide druer, hvor Riesling er bedst, men Müller-Thurgau mest almindelig. Røde vine skuffer ofte, men kan være gode fra de bedste producenter eller i de sydligste område som Kaiserstuhl i Baden. De bedste tyske vine er typisk på druen Riesling , men en stor del skuffer voldsomt og har desværre givet Tyskland et tvivlsomt ry blandt vinelskere. Vin har været groet i Tyskland siden 800 f.v.t. Romerne (der bl.a. grundlagde Trier) udvidede arealet voldsomt, mens klostre op gennem Historien har øget landets ry. I 1800-tallet var de bedste tyske vine nogle af de mest kostbare i Verden. Nogle af de bedste vine fra Rheingau og Mosel- Saar – Ruwer kan være blandt de ypperste hvidvine i Verden, forudsat at udbyttet holdes nede (især medlemmer af VDP , foreningen af Tysklands Prädikatsweingüter, som fylder 100 år i 2008). Etiket : foruden årgang og vinområde sælges vinen ofte med navn på druen samt by + marknavn, f.eks. Hattenheimer Mannberg fra bjerget Mannberg i byen Hattenheim. Uheldigvis, og langt mere almindelig, sælges det meste som “Grosslage”, et fællesnavn, som omfatter en lang række vinmarker, ofte i flere byer, og sjældent med stort ry, f.eks. Hattenheimer Deutelsberg, som omfatter flere vinmarker i flere byer, og det er aldrig den bedste vin, som sælges under disse “Grosslage”-navne. En håndfuld af de mest berømte vinbjerge har lov til at stå alene på etiketten, som Grand Cru i Bourgogne længere mod syd. De mest berømte er Scharzhofberg og Maximin Grünhaus ved Mosel samt Schloss Johannisberg, Vollrads og Steinberger i Rheingau. (foto: Mosel set fra et af de stejle vinbjerge). Etiketten nævner også vinens klassifikation , f.eks. Qualitätswein (fra normalhøst), Kabinett (mere modne druer), Spätlese (sen høst ) osv. I dag er ca. 60% af de tyske vine tørre. Holdbarhed : Tysk vin kan leve forbavsende længe. Skribenten har drukket flere vine, der var i fuld vigør efter 60 år… Men det er kun Riesling, der for alvor med fordel kan gemmes på flaske . Typisk kan en god Riesling leve i 10 år, måske længere. Men spørg vinhandleren først.

Relaterede produkter

Tyskland

2015 Spätburgunder JS, Jean Stodden, Rech Ahr

Oldenburgs Vinguide 18 / 20

Ikke på lager

Tyskland

2014 Spatburgunder JS, Jean Stodden, Rech Ahr

Ikke på lager

Tyskland

2012 Spatburgunder JS, Jean Stodden, Rech Ahr

Ikke på lager

Tyskland

2010 Pinot Noir Cuvée JS, Jean Stodden, Rech Ahr

Finansbureauet
Winelab.dk

Ikke på lager

Tyskland

2009 Pinot Noir Cuvée JS, Jean Stodden, Rech Ahr

Oldenburgs Vinguide 16 / 20
Børsen

Ikke på lager

Frankrig

2015 Riesling Clos Windsbuhl, Monopole Zind-Humbrecht

Ikke på lager

Frankrig

2013 Riesling Clos Windsbuhl, Monopole Zind-Humbrecht

eRobertParker 95 / 100
Oldenburgs Vinguide 20 / 20

Ikke på lager

2019 R2, Riesling og Solaris, Lilleø

R2, Riesling og Solaris, Lilleø

250,00 kr. Pr. Stk.

Ikke på lager

Arwen, Riesling, Solaris, Pinot Gris og Sauvignon Blanc, Lilleø

Vinavisen
250,00 kr. Pr. Stk.