This website requires JavaScript.

Eiswein

På dansk, ” Isvin “, betegnelse for vin af druer, som har fået lov at fryse til is på vinstokken. Denne vin er særligt Prädikat i Tyskland , hvor druerne først må plukkes, når temperaturen i druen er på minus 8 grader -derved er druerne stadig frosne, når de presses i kælderen. Druerne høstes typisk tidligt om morgernen sent i november, december eller endog i januar det følgende år (bl.a. i Vic-Bilh i Gascogne ). Når al vædsken i druen er frosset, er udbyttet ekstremt lavt -med koncentration af både sukker og syre . Vinen har ingen ” ædel råddenskab ” – Botrytis eller på tysk Edelfäule – men er med sit høje syreindhold både behagelig at nyde ung og samtidig har den næsten uendelig holdbarhed . Eiswein ses ofte i Østrig (især i Burgenland). Den er også en kostbar specialitet i Canada som “Ice wine” samt sjældnere som “Vin de Glace” i Alsace . Man kan efterligne processen med frysning af druerne kunstigt -“cryo-extraction” ses i Sauternes og er metode til at skabe Sauternes- men disse vine må ikke sælges som Eiswein. Foto: høst af Eiswein i Østrig december 2006. Uden frosne druer ingen Eiswein, som f.eks. årgang 2006. I 2007 viste termometret derimod det rette tal natten til den 19. december, hvorpå vinbønderne fik travlt med at få høsten i hus. At være Eiswein-producent er lidt af en satsning. Ud over, at man ikke er sikret høst hvert eneste år, så er det også – i snit – kun omkring 10% af alle de druer, som er reserveret til den søde vin, der ender i flaskerne. Både storm og regnvejr kan nå at ødelægge druerne. Og så er der fuglene, der ligeledes gør krav på deres andel af udbyttet.

Relaterede produkter

Tyskland

2012 Scharzhofberg Riesling Eiswein, von Hövel, 0,375 l.

Robert Parker 97 / 100