En sjælden og paradoksal vin: den er, meget usædvanligt, lavet af 100% Merlot i Margaux (!) og rummer alligevel sjælen og balancen i Bordeaux på flotteste vis. De 70-årige vinstokke, der er passet minutiøst i vækstsæsonen, giver en koncentreret vin, men Eric Boissenot er altid omhyggelig med at bevare den ligevægt, der er adelsmærket for klassisk Bordeaux.
Den halve ha. med 4500 vinstokke ligger i kommunens nordlige del på dybt grus, et stykke syd for Chateau Vimières i Lamarque kommune ud for Listrac, hvor vinen laves. Marken har været i familiens besiddelse langt tilbage i tiden. Vinen lagres 18 mdr. i egefade og har et fint potentiale for lagring.
Eric Boissenot er konsulent for Chateau Lafite, Latour, Mouton og Margaux -4 af 4 af Médocs 1.Crus. Hvor andre stjernekonsulenter er rykket ud i verden, koncentrerer Eric Boissenot sig om Médoc. Han var tidligere end mange andre eksponent for at fastholde den klassiske balance i Bordeaux ved at undgå den overekstraherede / "pumpede" vinifikation, der gik efter højest mulig koncentration; det nogle har kaldt "Robert Parker stilen".
Bordeaux i 2018 har leveret vine af høj kvalitet overalt og på alle niveauer, men med problemer undervejs: Foråret var vådt og køligt, nærmest elendigt, så knopskydningen var sen, men blomstringen og frugtsætningen blev generelt god. Alvorlige meldug-angreb tog allerede tidligt en del af den potentielle høst; især blev økologisk- og biodynamisk drevne slotte særdeles hårdt ramt, generelt værst i områder med afstand til floderne, hvor der var mindre luftcirkulation. Der var også lokal hagl i maj og juli nogle steder: det sydlige Médoc og Bourg / Blaye området på højre bred i maj og Sauternes i juli.
Fra lidt ind i juli blev vejret stabilt og solrigt helt ind i oktober. I gennemsnit fik Bordeaux fra marts - juni 361 mm regn og fra juli - september kun 82 mm! Unge vinstokke på grus havde det hårdt, især i august, hvor mange dage kom over 35 grader. Frugtkvaliteten på de overlevende druer blev tårnhøj, og der var frit valg mht. høsttidspunkt. Kølige nætter i den sidste måned holdt syren oppe, og den tørre periode gav solide tanniner i druerne. høstmængden er samlet set gennemsnitlig og klart større end 2017.
Alle kunne derfor gå efter den stil, de ønskede: Nogle vine er mere friske og elegante, mens de, der valgte sen høst, oftere har lavet mere frugttætte vine med markerede tanniner.
Nye generationer af slotsejere, vinmagere og konsulenter udvikler også deres vinifikationsteknikker: nogle er begyndt af bruge gæring delvist med hele drueklaser, som i Bourgogne, og reducerer andelen af nye lagringsfade for at få et luftigere, mere saftigt resultat. Vinene er derfor langtfra ens i stil, men kvaliteten er generelt meget høj og balancen god. Der er både meget fremkommelige vine og særdeles lagringsegnede. Nogle sammenligner kombinationen af ungdommelig charme og lagringspotentiale med legendariske 1982.
Der er også lavet mange flotte hvidvine, især domineret af Sauvignon Blanc, men de skulle høstes mere præcist end de røde for at bevare friskheden, og der skulle holdes fokus på at bevare syren i vinene. Modne smagsstoffer var der masser af, så der er lavet flotte vine.
I Sauternes hang nerverne i laser, da Botrytis svampen, som skrumper druerne, først kom for alvor sent i oktober, og mange, der ikke havde mistet for meget til hagl i juli, høstede fin frugt langt ind i november.