Jordbunden i Alsace er meget varieret: der findes granit, kalk, ler, skifer og sandsten, og vinstokkene vokser i 200-400 m.s højde, hvilket giver mange forskellige terroirs. De forskellige terroirs gør det muligt at dyrke så mange forskellige druer, som man gør, med den alsidighed, som de tilbyder. 90% af vinproduktionen består af hvidvin. Pinot Noir er den eneste røde drue, der dyrkes, og den står for de sidste 10%.
Alsace smagekassen består af i alt 6 vine - heraf 3 flasker fra Domaine Kreydenweiss og 3 flasker fra Domaine Zind-Humbrecht. Begge er certificeret biodynamiske.
Kassen indeholder 1 fl. af hver af følgende vine:
2018 Andlau Riesling, Domaine Marc Kreydenweiss
Kreydenweiss kalder denne for "husets Riesling". Helt tør, mineralsk sandstensvin, med lidt citrusskal og en lille snert af bitterstof i finalen, som gør sig godt med mad. Kun 1,6 g. restsukker / l. Fisk og lyst kød: ja tak! Erfaring viser, at den udvikler sig yderligere over nogle år i kælderen. Druerne kommer fra 2,2 hektar på mineralrig jord over sandsten, ved foden af Wiebelsberg Grand Cru; lidt mindre stejl og med lidt rigere overjord end topmarken.
2015 La Fontaine aux Enfants, Domaine Marc Kreydenweiss
Pinot Blanc til denne vin "Børnekilden" vokser på en 0,65 ha. granitskive, der ligger oven over Kastelberg Grand Cru på samme granit, men plantet med Pinot Blanc. Forfinet vin med noter af citrus, lime, knust sten og salt mineralitet. Super saftig med god fyldighed og fine udviklingsmuligheder, man normalt ikke tilskriver den drue. En af de vine, hvor druen står på bagetiketten, da jorden er vigtigst for dens karakter!
2015 Clos Val d'Eléon, Domaine Marc Kreydenweiss
Det var denne vin, der for alvor skabte opmærksomhed om Kreydenweiss. Flot intensitet, meget moden frugt og fornemmelse af klippestøv. Fast bygget med stringent syre og salt tone. Minder om "gentils": de prestige-cuvéer, der tegnede toppen af Alsace, før enkeltdruevine blev mere almindelige. Rieslings rankhed og Pinot Gris' frugtvægt i flot forening. Riesling og Pinot Gris deler den samme vinmark og forøger karakteren af skifer. Clos'et er ganske lille, blot 1,32 hektar. I 1986 fandt vinmager Antoine's far Marc, at hvis han brugte både Riesling og Pinot Gris, blev vinen bedre end hver drue for sig. Druerne vokser nedenfor ekstremt stejle Clos Rebberg, vendt sydvest. Vinen har kun 1,9 g. restsukker / l. og kan lagres i mindst 10 - 15 år.
2018 Gewurztraminer Roche Roulée, Zind-Humbrecht
Aromatisk og udtryksfuld vin fra de regnfattige, stenede og sandede områder omkring vingården i Turckheim, hvor de fleste vinstokke er tæt på 50 år gamle. Trods flot intensitet er vinene herfra ret åbne og givende også som unge. I 2018 er der en saftig frugtighed, som lige distancerer vinen fra det helt tørre. Indice 2*. Flot som intro-vin, til en forret med skaldyr eller sushi.
2017 Pinot Gris Roche Calcaire, Zind-Humbrecht
Kalkjordens meget seriøse stil slår igennem her. Lavt udbytte i årgangen er med til at give en dybde og kompleksitet over norm for denne vin: Meget mineralsk med lidt røg i duften. Tør, tæt, stram og præcis i udtrykket. Diskrete, men følelige tanniner og en lille bitterstoffornemmelse i eftersmagen, der gør saftigheden endnu mere udtalt. Druerne til 2017 kommer alene fra Clos Windsbuhl vinstokke plantet i 1990 og -92. Kun 2,9 g. restsødme/l. og 12,9% alkohol. Lagringsegnet mindst 10-12 år. Karaffel og store glas hjælper den helt unge vin. Indice 1*.
2018 Riesling Roche Roulée, Zind-Humbrecht
Roche Roulée erstatter i denne årgang Riesling Herrenweg. Marken her ligger på plateauet i dalbunden mellem Turckheim og Wintzenheim, tæt på vingården. Jorden er præget af kvartærtidsgrus fra gletcherne, aflejringer fra Fecht-floden og løss: vindbåret sand fra Arktis. Jorden er næringsfattig og får let vandmangel i meget tørre somre, så gamle vinstokke med dybe rødder har et klart fortrin. Vinene har generelt en åben og saftig stil; oftest blandt de, der folder deres talenter hurtigt ud. Indice 1*.
*Indice
Alle Zind-Humbrechts vine er markeret med et ”Indice-nummer” på etiketten, som fortæller noget om tørheds-/sødmegraden af vinen. Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at fide en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem, og derfor defierer han tørhedsgraden med et tal. Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv.