Charmetrold der "har sit hjerte på ærmet", som William Kelley fra Robert
Parker udtrykker det. Åben, supersaftig frugt men samtidig en velstruktureret vin med noter af bl.a. hindbær, moreller og granatæble. God mineralitet, som kommunen er særligt kendt for. Fin som
rødvin til lettere fisk, frokostbord og tapas.
"La Folie" er blandt de mest kendte af 12 lieux-dits/navngivne markområder i den lille, nordligste kommune blandt grand cru'erne med kun 320 ha. marker. Den ligger højt, solrigt og vindblæst med eroderet skifer og granit. Høsten er manuel, og alle druer til denne vin gærer med naturlig gær og
maceration carbonique*, som maksimerer den umiddelbare tilgængelighed. Efter 8 dage presses vinen og overføres til store egefade, hvor den modner i otte måneder før tapning uden
klaring og
filtrering.
Marc Delienne kommer fra finansverdenen, hvor han har tjent penge nok til at realisere en gammel drøm om selv at lave den vin, han altid har holdt af. Efter at have rejst i vindistrikter i
Sydfrankrig i 30 år, havde han et godt netværk at starte på. Kombinationen af passion, penge og personlige kontakter har bragt ham langt på få år: Han begyndte ydmygt som markarbejder på
Domaine de Trevallon i
Provence, hvor han efterhånden også blev involveret i vinifikationen. Derefter en hurtig men intens videreuddannelse på
Domaine de Fa i
Beaujolais, som hans anden ledestjerne, Graillot familien fra Crozes-Hermitage, lige havde erhvervet et par år før.
Marc Delinienne købte så selv Chateau de l'Abbey med 4,9 ha. marker. En 3-etagers, klassicistisk bygning sydvest for
Fleurie landsby med markerne lige nedenfor. Ejendommen var noget forsømt, og der blev straks bygget en ny fadkælder. Alle stokke er plantet for mellem 40 og 80 år siden, hvilket giver intense og dybe vine. Han har fra starten været opsat på at arbejde biodynamisk, som Graillot familien gør, og regner med Demeter-certificering ca. 1921. Han er meget ydmyg omkring sit projekt og søger stadig rådgivning hos sine læremestre. 2015 var en meget fin årgang at debutere med, og hans vine har fået en meget flot modtagelse siden.
*
maceration Carbonique er gæring af hele druer eller klaser i en lukket beholder, der fyldes med kuldioxid og er uden ilt. Gæringen sker så indefra i de hele druer, bringer ekstra frugtige toner frem i vinen og undertrykker indtrykket af tanniner. Teknikken er mest kendt fra
Beaujolais, men bruges også fx. i Languedoc-Roussillon, især til at mindske det rustikke præg, Carignandruen kan have. Vin af druer gæret på denne måde kan senere blandes med andre partier / druer for at skabe den balance i vinen, man ønsker.