275,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2016 Riesling Roche Calcaire, Zind-Humbrecht
En vin med vægt og solid, mundfyldende frugt, som klart viser jordbundens indflydelse. Kalket og meget mineralsk med lang smag, der bider sig fast i smagsløgene. Anderledes end den mere luftige og elegante "Granitique" (s.d.). En potent madvin, også til lysere kødretter og mad med fede indslag. Vil udvikle sig til mindst 2030.
Robert Parker | 91 / 100 |
Winelab.dk | |
Smag på Vin |
275,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Riesling (100%) |
Alkohol % | 12,5% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2016 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 597916 |
Beskrivelse
En vin med vægt og solid, mundfyldende frugt, som klart viser jordbundens indflydelse. Kalket og meget mineralsk med lang smag, der bider sig fast i smagsløgene. Anderledes end den mere luftige og elegante "Granitique" (s.d.). En potent madvin, også til lysere kødretter og mad med fede indslag. Vil udvikle sig til mindst 2030.
"Roche Calcaire" kommer fra Zind-Humbrechts marker domineret af kalk/mergel, som dele af Clos Häuserer, Heimbourg eller Clos Windsbuhl, men størstedelen kommer altid fra vinstokke plantet i 60'erne og 70'erne i marker omkring Goldert i Gueberschwihr. Faktisk bar vinen dette navn til 2011, men loven tillod det ikke længere, da kun Zind-Humbrecht brugte navnet. Derfor har den siden båret navnet "Calcaire" på etiketten i stedet.
Jorden optager solvarmen langsomt; druerne modner ret sent, og giver en fyldig og solid vin. Vinstokkene er 42 år i gennemsnit (2016), og druerne gærede "en evighed", som Olivier udtrykker det. Vinen blev først tappet i februar 2018. Med blot 5 g. restsukker / l. er den indice 1*.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de 356 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
2016 i Alsace var en meget todelt affære, der - takket være september / oktober - gik op i en højere enhed for de, der havde gjort deres markarbejde ordentligt tidligt på sæsonen. Foråret var mildt og særdeles vådt, hvor kraftig beskæring og kontrol af meldugangreb var nødvendigt. Fra blomstringen midt i juni vendte vejret helt om med kun 100 mm. regn i alt de næste fire måneder.
I slutningen af august satte manglen på vand nærmest væksten i stå, især for Riesling på de lettere jorde: sand, grus og granit. På samme mark hos Zind-Humbrecht blev Pinot Gris høstet en hel måned før Riesling. Heldigvis var vejret meget stabilt i september og oktober (køligere men fuld sol), så Riesling kunne hente et noget højere sukkerindhold før meget sen høst.
Generelt er sukkerniveauet noget lavere end i den varme årgang '15, og vinenes fællestræk på tværs af druesorterne er raffinerede, tørre vine med ret lav alkohol, høj sundhed og elegant struktur. Der er fine resultater for alle druesorter, og de fleste vine er åbne og givende tidligt.
Zind-Humbrecht's "indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme. Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. En 1993 Pinot Gris, drukket (i fin form) i 2015, havde stadig tydelig sødme. Den ville iflg. Olivier have været indice 4, hvis systemet havde været indført, da den blev lavet. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
Robert Parker
Winelab.dk
Super mineralsk. Moden, gul frugt præget af æble og pære og en frisk mineralitet. Lidt lukket, men der fornemmes en lækker spændstighed bagved. Velbalanceret syre og frugt med grønne æbler og et super mineralskt udtryk. Pæn vin, men jeg savner lidt mere kompleksitet i dette prisniveau. - Mads Jordansen.
Smag på Vin
Den første Riesling Roche Calcaire kommer fra de af Zind-Humbrechts marker, der er mest kalkholdige, primært fra de gamle vinstokke i marken Goldert, der ligger ved Gueberschwihr lidt sydvest for Colmar. Lys og klar i farven med en aroma af grønne æbler, lime, jasmin, en lille petroleum og û believe it or not û opløst kalk for dem, der har prøvet at kalke en væg. I smagen har frugten sin rolle, men det er med backingbandet af mineralitet og syre, der skaber en harmonisk treenighed. Let frugtsødme men tør med en behagelig og rund syre. Koncentreret og god mundfylde med noter af modne røde æbler, gul stenfrugt, lime, og petroleum.
Relaterede produkter
6cec057qosp
z9acxgvpuunym0bz2262zabk6dm133dp9
yw2cp4ztitr98f40q0j2r
DKK 000,00
DKK 000,00
c4lmc6krgsm
wozskm9dkoew10un0qyxhf4px0jytp26
mn0w2l1cmhen40kfqrfv
DKK 000,00
DKK 000,00
7iw0q45ur8b
e1r15siyedzkyqywmeeyrd47wt5lxie
0pv8jgswe275z6suguqhdp
DKK 000,00
DKK 000,00
knqgbk03ts9
m2q2mxd6z1itns1pvnrjgif5059zi1txt
q19r1acxvw28jekn3afhk
DKK 000,00
DKK 000,00
5szr0x1j3jy
1dpphqur5mlwxgdktfbqbp6y4d5m47ce
bzul98js14k1n9qykp45
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
76kxeal0vc8
v22np3r6tnqbo2ptxy1m396arkvwkcz
5jw4aoxytwypnmdepko4z
DKK 000,00
DKK 000,00
76hfqqwc7pr
kkgdmfoi7ubf2u24id7y9sqp8awtmvq2
pdnp73sd9mb2g2m3b9yfo4
DKK 000,00
DKK 000,00
01q7ewfh6noy
ttfk4kdwtcfvchy2nm3h9g28utzsgv3yf
9njmc020f4576sijpy2gbe
DKK 000,00
DKK 000,00
dz5jkem2xt5
8f63ykntahnc3ve6b9mcs8erlmoi7duj
lsyp734jsbg2cat8jlxe8r
DKK 000,00
DKK 000,00
l0gxs0tqu0f
64cy9mcz2jko1h6vqw1exa5dsymbqu86e
xaeo7yxs55bhbl7ggub8s
DKK 000,00
DKK 000,00