475,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2019 Riesling Clos Häuserer, Monopole Zind-Humbrecht
Vinen fra marken ved den gamle romerske vej har sin arketypiske stil i 2019: Saftig, skarpt skåret, helt tør og frugtintens med masser af mineraler og en mundvandsprovokerende, insisterende eftersmag. Citrustoner dominerer som ung. Der er både ungdommens charme og masser af udviklingspotentiale her. Hæld gerne på karaffel for at vække talenterne.
475,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Riesling (100%) |
Alkohol % | 13% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2019 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 598319 |
Beskrivelse
Vinen fra marken ved den gamle romerske vej har sin arketypiske stil i 2019: Saftig, skarpt skåret, helt tør og frugtintens med masser af mineraler og en mundvandsprovokerende, insisterende eftersmag. Citrustoner dominerer som ung. Der er både ungdommens charme og masser af udviklingspotentiale her. Hæld gerne på karaffel for at vække talenterne.
Syreniveauet er ret højt, 7 g./l., og restsukker meget lavt: 2 g./l.: Indice 1*. Vinstokkene er nu 48 år gamle, og der blev høstet 53 hl./ ha. i årgangen. Vinen har mindst 20 år at gøre godt med.
Clos Häuserer er kun 1,2 ha., østvendt i bunden af Grand Cru Hengst mellem Wintzenheim og Gueberschwihr, helt inde under bjerget, beskyttet mod vest- og nordenvinde. Humbrecht har haft dele af marken i generationer, inden ZH-domænet blev dannet i 1959, hvor Olivier's far Leonard efterhånden fik samlet den, som den er i dag, ved køb af tilgrænsende parceller. Marken blev genplantet først i 70'erne.
Jorden er dyb mergel over limsten og har altid en markant syre som ung. Den beskyttede placering kan give risiko for forårsfrost, men kan også være en varmegryde i sæsonen. Da overjorden er ret dyb, er der aldrig tørkeproblemer her. Pga. den langsomme gæring af kalkjordsdruer, kan enkelte årgange have lidt restsødme, men det er den ranke, syredrevne intensitet, der er markens adelsmærke.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de 356 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
2019 i Alsace havde særdeles varierende forhold men endte med meget afbalancerede druer for de fleste i den sidste ende. Et mildt, tidligt forår kaldte knopperne frem. Det blev straffet af frost på mange lokationer i april og begyndelsen af maj, hvilket begrænsede det mulige udbytte tidligt.
Da varme var blevet til hede i midten af juni, blev blomstringen uregelmæssig og langtrukken. Stærk varme fortsatte hele juli, hvor væksten efterhånden gik i dvale, især for yngre vinstokke med overfladiske rodnet på veldrænet jord. Økologiske- og biodynamiske producenters jord havde generelt en fordel her.
Farveskiftet skete først midt i august med velkommen regn, som fortsatte i passende mængder først i september. En lang, rolig og ikke for varm periode fortsatte langt ind i oktober, hvor druerne kunne nå fuld fenolisk modenhed uden for højt sukkerindhold og syretab. Høsttidspunktet var, som altid, vigtigt, men vejret gav lejlighed til at vælge det optimalt for hver drue og lokation.
De bedste producenter har høstet meget afbalancerede druer med en fin balance: behersket sukkerindhold, modne tanniner og friske syrer. Der forventes mange vine med en struktur, der vil give et langt drikkevindue.
Zind-Humbrecht's "Indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et Indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for Indice 5. En 1993 Pinot Gris, drukket (i fin form) i 2015, havde stadig tydelig sødme. Den ville iflg. Olivier have været Indice 4, hvis systemet havde været indført, da den blev lavet.
Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at Indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For Indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
Relaterede produkter
03lfo33rizq
839emhigalnqxm8or53ks7gn4dqoble4
44j62vwhxjnp9xqn72nqhh
DKK 000,00
DKK 000,00
o691y8tofyl
8f2pyw98p4d3uosf0thwi4u8zrt15uybg
80b17t0pwtomejlutb8cbl
DKK 000,00
DKK 000,00
6h6eke69i1p
l2rz3p6cr7s47exhojnr8218shz249tql
706an1ji8roa7vsyv53155
DKK 000,00
DKK 000,00
312i1whroyc
ci8igfcmq1ubbil2cvz6aytljtiopmq
rt7drlg3tnganmdrnb5ni4
DKK 000,00
DKK 000,00
w9ohpc7hfkb
4nthonqn7sdgbwuuzdclcbh0e4scmfauq
v8bof6bsubmwz91vo5582
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
hl4xzkjeb7i
787xg1law1n4l0aed27tqgygq3dsiujn
p9jpla92qwp7ism653fp44
DKK 000,00
DKK 000,00
gjqtphnqw6
ep1izp2grenildcr37ugbq848pma5nmf
sflieupc4hjh65sa6cd8
DKK 000,00
DKK 000,00
6esj1s7rbw8
3bnk2965ky7hkkxl1c2m3wcqec3c2d74p
k6lat8zmsqn2t5k8meoao
DKK 000,00
DKK 000,00
ppyt0gviei
yinvqz5ibeegj5l0qnxcparbjimegdfq
x1e44tefjip3vkg3c025o
DKK 000,00
DKK 000,00
1fnybj9qu4a
mndyfrvtchafz2u55q6cdtlpcwzqp8gn
e5w318t1t3olwnuv17b1wo
DKK 000,00
DKK 000,00