En af slottets mest bemærkelsesværdige vine nogensinde. Leder Christian Seely mener, det er den sjældent høje kvalitet af
Merlot, som giver det ekstra til vinenes formidabelt helstøbte karakter. Meget høj tæthed i frugten med fuldmoden snert af
sødme. Et væld af frugtnuancer plus røgelse, trøffel, krydderurter og faste men blide tanniner, og en frisk, ultralang eftersmag. Gem 10 år og drik de følgende 20-30 år.
1. vinen udgør 50% af høsten og består af 22%
Merlot, høstet 24-45/9, og 78%
Cabernet Sauvignon, høstet 3-10/10 i flot vejr. Vinen har tilbragt 18 mdr. i eg, 80% nye fade; resten 2.års. Det bliver en vin, man taler om i årtier fremover.
Château Pichon Longueville Baron opstod, da ejeren af den oprindelige store ejendom, Baron Joseph de Pichon Longueville, på sit dødsleje i 1850 delte den mellem sine tre døtre og to sønner. Slottet, som blev sønnernes, var i familien til 1933, hvor Bouteiller købte det. Der blev ikke investeret det nødvendige i fornyelser, så ejendommen i 60'erne og 70'erne efterhånden var nedslidt, og mange marker uden produktion.
Forsikringskoncernen AXA overtog og fik Jean-Michel Cazes fra Ch. Lynch-Bages til at tage ansvaret sammen med Jean-Rene Matignon som daglig leder fra 1987. Der skete ret hurtigt forbedringer: Maskinhøst blev afskaffet, druesorteringen blev mere kritisk og genplantning påbegyndt. Fra år 2000 har kvaliteten været god til fremragende med stadigt stigende stabilitet i den gode ende af skalaen. Der er nydesignet
kælder med 44 ståltanke og otte store egekar, som altid bruges til
Merlot. Tankene er tilpasset størrelsen på de enkelte parceller, som altid behandles individuelt. 1.vinen lagres efter årgangens karakter i ca. 80% ny eg i 18 mdr.
Ejendommen ligger i den sydligste del af
Pauillac med marker på grænsen til Saint-Julien kommune og Ch.
Latour som nabo mod floden. Der er nu 73 ha. marker, mest på dybt grus samt sand og sandblandet ler. De er plantet med 65%
Cabernet Sauvignon, 30%
Merlot, 3%
Cabernet Franc og 2% Petit
Verdot. Andelen af
Cabernet Sauvignon bliver gradvist forøget. Andelen af druer, som kommer i 1.vinen, er halveret siden år 2000; der er indført optisk druesortering fra 2010 og nu satellitfotografering af markerne.
Bordeaux i 2018 har leveret vine af høj kvalitet overalt og på alle niveauer, men med problemer undervejs: Foråret var vådt og køligt, nærmest elendigt, så knopskydningen var sen, men blomstringen og frugtsætningen blev generelt god. Alvorlige meldug-angreb tog allerede tidligt en del af den potentielle høst; især blev økologisk- og biodynamisk drevne slotte særdeles hårdt ramt, generelt værst i områder med afstand til floderne, hvor der var mindre luftcirkulation. Der var også lokal hagl i maj og juli nogle steder: det sydlige
Médoc og Bourg /
Blaye området på højre bred i maj og
Sauternes i juli.
Fra lidt ind i juli blev vejret stabilt og solrigt helt ind i oktober. I gennemsnit fik Bordeaux fra marts - juni 361 mm regn og fra juli - september kun 82 mm! Unge vinstokke på grus havde det hårdt, især i august, hvor mange dage kom over 35 grader. Frugtkvaliteten på de overlevende druer blev tårnhøj, og der var frit valg mht. høsttidspunkt. Kølige nætter i den sidste måned holdt syren oppe, og den tørre periode gav solide tanniner i druerne. Høstmængden er samlet set gennemsnitlig og klart større end 2017.
Alle kunne derfor gå efter den stil, de ønskede: Nogle vine er mere friske og elegante, mens de, der valgte sen høst, oftere har lavet mere frugttætte vine med markerede tanniner.
Nye generationer af slotsejere, vinmagere og konsulenter udvikler også deres vinifikationsteknikker: nogle er begyndt af bruge gæring delvist med hele drueklaser, som i
Bourgogne, og reducerer andelen af nye lagringsfade for at få et luftigere, mere saftigt resultat. Vinene er derfor langtfra ens i stil, men kvaliteten er generelt meget høj og balancen god. Der er både meget fremkommelige vine og særdeles lagringsegnede. Nogle sammenligner kombinationen af ungdommelig charme og lagringspotentiale med legendariske 1982.
Der er også lavet mange flotte hvidvine, især domineret af
Sauvignon Blanc, men de skulle høstes mere præcist end de røde for at bevare friskheden, og der skulle holdes fokus på at bevare syren i vinene. Modne smagsstoffer var der masser af, så der er lavet flotte vine.
I
Sauternes hang nerverne i laser, da
Botrytis svampen, som skrumper druerne, først kom for alvor sent i oktober, og mange, der ikke havde mistet for meget til hagl i juli, høstede fin frugt langt ind i november.