Koncentreret frugt med sorte kirsebær, cassis, kaffebønne, skyggemorel, læder, mineraler og ristet fad. Tro mod druens grundstil som "super-cabernet" er her masser af tørstof og en rank struktur. Smagen hænger i munden i en evighed. Til fx. vildt, krydrede grønsagsretter og smagfulde oste. Det er ikke vinen til en kogt kylling! Dekantér og servér i store glas.
Enkeltmarksvin, hvor vinstokkene fra 1992 nærmest får lov at passe sig selv, bortset fra let beskæring; en minimum-interventions mark. Håndhøstede druer sorteres grundigt både i marken og vingården før gæringen. Vinen lagrer ca. 20 mdr. i en blanding af nye- og brugte franske egefade. Den klares og filtreres ikke. Kan udvikle sig i mange år.
Marques de Griñón er en adelstitel for ejeren af grevskabet "Pago* de Valdepusa", der blev indstiftet i 1862, og i mands minde har været personificeret af Carlos Falco. Efter uddannelse som landbrugsingeniør i Belgien og vinstudier ved University of Davis i Californien har han været primus motor i udvikling af vindyrkningen i Centralspanien. Filosofien er hele tiden at have øje for forbedringer, der ikke må miste tråden til det oprindelige, der er bevaringsværdigt.
*Pago er et område med særlige forhold i jordbund og klima, som skiller det ud og giver et aftryk i produkterne fra området; ligesom "terroir" i Frankrig. Det blev officielt anerkendt som "cru" for vin i 2000 og af EU i 2003.
I 1970'erne plantede Carlos Falco de internationale druer Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah og Chardonnay på sine marker på Valdepusa ejendommen, der har været i familiens eje siden 1292 og omfatter ca. 50 ha., heraf 30 ha. med de "nye" druetyper. Markerne ligger på skråningerne af "Montagna de Toledo", der er præget af ler øverst og et tykt lag limsten under, som vinstokkenes rødder når ned i og præger vinenes stil. Til vanding bruges kun det meget mineralholdige vand fra floden, der løber ned ad bjerget.
Carlos Falco har været først i området med drypvanding, selektiv fjernelse af blade / canopy management, og måder til at måle vandindholdet i vinstokkene. Han fik den legendariske, franske vinkonsulent fra Bordeaux, Emile Peynaud, som rådgiver til sine første årgange og senere den franske jordbundsekspert Claude Bourgignon med på vognen.
Fra 1989 byggede han en ny, underjordisk kælder og vinifikationsanlæg på Valdepusa med plads til 2000 egefade, og senere blev en stor 1700-tals ejendom ved hans hjem i Malpica, vest for Toledo, totalrenoveret som vingård. Han laver også vin i Rioja og på den spanske side af floden Douro / Duero.personer i moderne spansk vindyrkning, og vinene er stadig præget af, hvordan han vil have dem.
Petit Verdot har været tæt på at forsvinde fra de berømte Bordeaux-vine men har langsomt fået ny popularitet siden 1980'erne. Dens udfordringer er: tidlig blomstring, som er et problem i områder med forårsfrost; meget sen modning, som kan give for tydelige, grønne toner i vinen; spinkelt ved / svag struktur i planten, som kræver god opbinding og forsigtighed ved beskæring.
Kvaliteterne i marken er: små, tykskaldede druer gør den meget modstandsdygtig overfor råd og meldug. I vinen er den meget karakterfuld. Farven er tæt og tanninindholdet ret højt, så den giver vinen struktur og rankhed. Smagen associerer ofte til krydret frugt, violer, læder og plyantspids.
I Spanien dyrkes den mere end i Frankrig, da den i mange egne modner mere stabilt, og her er lavet enkeltdruevine på den i mere end 100 år. Dens popularitet har spredt sig til bl.a. Amerika, Australien og enkelte steder i Italien.