Med 82 hkt. vin et stort slot i den sydlige del af den mindste af Cru Classé kommunerne, lige vest for Chateau Beychevelle. Det har kun været ejet af fire familiedynastier siden 1725 (vingård fra 1781). Næsten hele markarealet er i én parcel med slottet på kommunens højeste punkt, 22 meter over floden. Det for kommunen klassiske grus med limsten under præger jorden. Dog har ejendommen den største forekomst af ler af alle i området, hvilket sikkert bidrager til den tætte, intense, alvorlige, ret langsomt modnende stil, slottet historisk er kendt for.
Mottoet på etiketten:"Le roi des vins - le vin des Rois / vinenes konge - kongernes vin" er ikke et udslag af storhedsvanvid hos nuværende ejer Jean Merlaut, men stammer fra hr. Larose, som ejede slottet og promoverede sin vin i det royale miljø, han færdedes i, det sidste årti inden revolutionen i 1789. Ejendommen var delt i to fra 1812 til 1935, hvor Cordierfamilien genforenede det med det navn, det har i dag.
Markerne er plantet med 61% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 7% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot, med den meget høje plantningstæthed på 8500-10.000 stokke pr. hkt., der kendetegner Cru Classé slotte. 40 hkt. marker drives som forsøg biodynamisk. Eric Boissenot, der også er konsulent hos alle 1.Cru'erne, rådgiver. Druemosten macererer / udbløder i 20 - 30 dage, afhængigt af druesort, og man bruger co-inoculation:
Vinbakteriestammer, der udfører den malo-laktiske gæring / 2. gæringen /æble-mælkesyregæringen, tilsættes indenfor 1-2 døgn efter, den alkoholiske gæring er begyndt, så begge gæringer sker i et flow. Det giver en bedre sikkerhed for, at 2. gæringen forløber kontrolleret, og at de bakteriestammer, der bidrager til den ønskede smagsprofil i vinen, har overtaget i processen. Bliver den ikke turbo-startet, sker den først senere. Før i tiden, da man ikke vidste, hvad der sker, og kældrene var kolde om vinteren, sagde man poetisk, at "vinen vågnede om foråret", når temperaturen steg, og 2.gæringen gik i gang af sig selv.
I 2015 er vinen lagret 18-24 mdr. i 80% ny eg. Drueblandingen er meget tæt på plantningerne, blot ingen Petit Verdot og lidt mere Cabernet Franc i førstevinen. 2.vinen er "Sarget de Gruaud Larose", opkaldt efter en ejer, der havde halvdelen i den lange periode, slottet var delt op. Dekantering i nogle timer er en mulighed, men vinen er kendt som en barsk mundfuld i sin ungdom og bør, i en årgang af denne kvalitet, gemmes 10 - 35 år.