Elegant og klassisk flot balanceret Syrah. Rubinrød med violette nuancer. Åben og kompleks næse med noter af solbær, blomme, sort peber og mineralitet, der går igen i smagen, sammen med kirsebærkonfit, anis, høj viskositet og lang smag. Perfekt til det røde kød.
Druerne kommer fra 25-60 år gamle vinstokke, der blev høstet sent i 2016. Hver parcel håndhøstes og vinificeres for sig; ca. 20% i hele klaser. Mosten gærer 15 - 20 dage afhængigt af parcellen, og vinen er lagret 14 - 15 mdr. i en blanding af store- og små egefade. Tanninerne er faste i årgangen, så vinen er egnet til videre udvikling og skal gerne i karaffel flere timer som ung.
Emmanuel Darnaud har trådt sine vinøse barnesko hos den velrenommerede Hermitage dyrker Bernard Faurie. Udover at have haft den bedste læremester fik han også datteren med hjem, da han startede for sig selv. "Den unge Emmanuel Darnaud kom på banen i 2001 og er med raket-fart røget op blandt top-producenterne i Crozes Hermitage" har Robert Parker tidligere sagt, og niveauet er kun blevet endnu bedre siden. Han startede med 1,5 ha. og har nu 15 ha. i Crozes Hermitage plus 1,7 ha. i Saint Joseph på højre bred, han købte af sin svigerfar i 2010.
Hans Crozes Hermitage omfatter 21 parceller i Roche-de Glun lige syd for Tain l'Hermitage, Pont-de-l'Isere området i gaflen, hvor Rhône og Isère bifloden løber sammen, og i Mercurol øst-sydøst for byen. Alle er præget af meget stenede gletcheraflejringer med højt mineralindhold. Saint Joseph området strækker sig næsten 60 km. nordpå, men Darnaud's parcel er ved Maures lige overfor Crozes Hermitage, hvor jorden er granit.
Vinifikationen er meget traditionel. Det, der sætter prikken over i'et, er den dybtgående forståelse for- og håndtering af druernes karakter i den konkrete årgang i samspil med vinifikationen. Også bevarelse af områdets grundkarakter er vigtig. I mange anmeldelser af Emmanuel Darnauds vine nævnes det særligt, at de, trods dyb frugtkarakter, har den friskhed og saftighed som viser, at det er NordRhône.
Årgang 2016 er man rigtig glad - faktisk begejstret for både i nord og syd. NordRhône havde seriøse bekymringer undervejs med intense meldugangreb i våde maj og juni. så det kan nærmest kaldes en fantastisk feberredning, skabt af et eminent og meget langt efterår. I SydRhône, som er langt vigtigere for danske vindrikkere generelt, gik alting nærmest glat hele sæsonen.
Foråret var meget mere tørt end i nord, og blomstringen gik fint, dog med nogen coulure / blomsterfald i Grenachedruen, som reducerede det potentielle udbytte noget. Efteråret var langt og varmt, men ikke hedt, og stort set tørt, med lidt regn på de rigtige tidspunkter, så modningen skred jævnt frem. Ældre vinstokke med dybe rødder klarede den meget begrænsede regn bedst, men druerne blev ret små og meget koncentrerede.
Vigtige grunde til begejstringen er: Meget høj frugtkoncentration; særdeles lang vækstsæson, som giver flot mineralitet; usædvanligt kølige nætter, der giver et fint syreniveau som balance til den tætte frugt, så også Grenache generelt har en smidig og frisk karakter, trods den høje koncentration. "Grenache har farve som Syrah, og Syrah som Tannat", har en Chateauneuf dyrker udtrykt det. Walter McKinlay fra "vores" Domaine de Mourchon anser det for den bedste årgang, siden han overtog ejendommen i 1998. Der er rigtig mange vine med en lang spændvidde i drikketidspunkt: De er smidige og ikke hårde som unge, men mange af de bedre har koncentration og balance til lang udvikling.