"En dyb, intellektuel baby med mange facetter, som vil kræve 7-8 år for at begynde at synge sin fantastiske sang og burde kunne lagres mindst 40 år yderligere": Lisa Perrotti-Brown / Robert Parker, marts 2021. Alle anmeldere er positivt lamslåede. Essensen er: En frugtintensitet, der tapetserer mundhulen; en myriade af differentierede smagsindtryk; stor kompleksitet og en alenlang smag.
Vinen består af 49,4% Merlot, 38,7% Cabernet Sauvignon og 11,9% Cabernet Franc. Gæring og frugtudtræk sker i ståltanke med dobbeltvæg og tager ca. to uger. Malolaktisk- / æble-mælkesyregæring sker også i tank, og førstevinen blandes nu, inden den kommer i 100% nye barriques i 20 - 24 mdr. Den gennemsnitlige alder på vinstokkene er ikke højere end på andre af de bedste slotte, så det må handle om lave udbytter og en ekstrem sortering til 1. vinen. Mængden af Cru Classé vin er i dag kun 37-38 % af, hvad den var for 40 år siden….
Châateau Haut-Brion er den ældste vingård i Bordeaux med kontinuerlig produktion. Der blev dyrket druer her i 1426 til brug for et lokalt kapel, og der er skriftlig reference til "Aubrion" i 1521. Jean de Pontac byggede et slot i 1549, og Samuel Pepys beskrev vinen i London i 1663; formentlig verdens ældste vinanmeldelse. Thomas Jefferson, der var det nye Amerikas ambassadør i Frankrig, beskrev slottets jordbundsforhold ved sit besøg i 1787, og der findes få slotsaftappede flasker fra 1850!
Clarence Dillon, finansmand fra New York, købte slottet under sepressionen i 1935, og det er stadig i samme familie. Jean-Philippe Delmas, der leder driften i dag, er 3. generation af den familie, der har haft hvervet siden 1924.
Slottets ca. 50 ha. marker er plantet med 45% Merlot, 44% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc og 1% Petit Verdot på skråninger op til 27 m. Der er mineralrigt grus med stort indhold af kvarts op til 18 m. dybt, og sandblandet ler, hvor Merlot trives bedst. Fra 3 ha. kommer den eminente, efterspurgte, også bekostelige hvidvin. Siden 1974 har man kun brugt "massale selection" / aflæggere af egne, bedst fungerende vinstokke ved genplantninger.
Slottet var pioner for brug af ståltanke til gæring i 1961 og dobbeltvæggede tanke til nøje temperaturkontrol i 1991. Da der så godt som altid bruges 100% nye egefade til lagringen af 1. vinen, har man egen bødker på slottet. 2.vinen "Bahans Haut-Brion" blev i 2007 omdøbt til "Le Clarence de Haut-Brion". Kan man tale om kunst i forbindelse med vin, kommer man det næppe nærmere end her!
Bordeaux i 2018 har leveret vine af høj kvalitet overalt og på alle niveauer, men med problemer undervejs: Foråret var vådt og køligt, nærmest elendigt, så knopskydningen var sen, men blomstringen og frugtsætningen blev generelt god. Alvorlige meldug-angreb tog allerede tidligt en del af den potentielle høst; især blev økologisk- og biodynamisk drevne slotte særdeles hårdt ramt, generelt værst i områder med afstand til floderne, hvor der var mindre luftcirkulation. Der var også lokal hagl i maj og juli nogle steder: det sydlige Médoc og Bourg / Blaye området på højre bred i maj og Sauternes i juli.
Fra lidt ind i juli blev vejret stabilt og solrigt helt ind i oktober. I gennemsnit fik Bordeaux fra marts - juni 361 mm regn og fra juli - september kun 82 mm! Unge vinstokke på grus havde det hårdt, især i august, hvor mange dage kom over 35 grader. Frugtkvaliteten på de overlevende druer blev tårnhøj, og der var frit valg mht. høsttidspunkt. Kølige nætter i den sidste måned holdt syren oppe, og den tørre periode gav solide tanniner i druerne. høstmængden er samlet set gennemsnitlig og klart større end 2017.
Alle kunne derfor gå efter den stil, de ønskede: Nogle vine er mere friske og elegante, mens de, der valgte sen høst, oftere har lavet mere frugttætte vine med markerede tanniner.
Nye generationer af slotsejere, vinmagere og konsulenter udvikler også deres vinifikationsteknikker: nogle er begyndt af bruge gæring delvist med hele drueklaser, som i Bourgogne, og reducerer andelen af nye lagringsfade for at få et luftigere, mere saftigt resultat. Vinene er derfor langtfra ens i stil, men kvaliteten er generelt meget høj og balancen god. Der er både meget fremkommelige vine og særdeles lagringsegnede. Nogle sammenligner kombinationen af ungdommelig charme og lagringspotentiale med legendariske 1982.
Der er også lavet mange flotte hvidvine, især domineret af Sauvignon Blanc, men de skulle høstes mere præcist end de røde for at bevare friskheden, og der skulle holdes fokus på at bevare syren i vinene. Modne smagsstoffer var der masser af, så der er lavet flotte vine.
I Sauternes hang nerverne i laser, da Botrytis svampen, som skrumper druerne, først kom for alvor sent i oktober, og mange, der ikke havde mistet for meget til hagl i juli, høstede fin frugt langt ind i november.